Jak przekonać kogoś żeby poszedł do psychologa?

Pytanie na forumODP
Jak przekonać kogoś żeby poszedł do psychologa?
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-10-09 18:42:34
flagAktualizacja:2025-09-09 09:05:17
ID: 6581f01f2f997

Po mojej ostatniej rozmowie z kuzynką jestem wręcz pewna, że potrzebuje pomocy psychologa. Przez długi zastój zawodowy i totalny brak pewności siebie, wpadła w totalny dołek psychiczny: (ja niestety niewiele tu pomogę, proszę doradźcie mi jak ją namówić, ona mówi, że nie chce iść, a ja widzę, że jest coraz gorzej: (

Porada

Delikatne, empatyczne podejście jest kluczowe, unikaj presji. Wyraź szczerą troskę o jej samopoczucie, podkreślając, że szukanie pomocy to akt odwagi, nie słabości. Możesz zasugerować niezobowiązującą konsultację, oferując swoje towarzystwo. Skup się na korzyściach: odzyskaniu równowagi, zdobyciu narzędzi do radzenia sobie z trudnościami oraz poprawie jakości życia. Normalizuj wizyty u specjalisty, porównując je do dbania o zdrowie fizyczne, co zmniejszy stygmatyzację. Podkreśl, że psycholog pomoże odnaleźć własne rozwiązania, nie tylko diagnozować problemy, co zachęci do pierwszego kroku.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close