Leukopenia

Pytanie na forumODP
Leukopenia
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-10-27 20:42:30
flagAktualizacja:2025-09-09 09:09:58
Pytanie użytkownika

Pojawiły mi się jakieś dziwne afty w jamie ustnej. Byłam ostatnio przeziębiona, więc może dlatego. Zrobiłam jednak badania i widzę, że mam małą liczbę białych krwinek... Trochę się zmartwiłam, czy to może być leukopenia? Czym ona jest z reguły spowodowana?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

W przypadku wystąpienia aft w jamie ustnej i obniżonej liczby białych krwinek, konieczna jest konsultacja z lekarzem, który zleci odpowiednie badania diagnostyczne, pozwalające ustalić przyczynę leukopenii, mogącą być spowodowaną infekcjami, lekami, chorobami autoimmunologicznymi lub problemami z szpikiem kostnym, ważne jest wykluczenie poważnych schorzeń, dlatego nie należy lekceważyć objawów, wizyta u specjalisty umożliwi postawienie trafnej diagnozy, a także wdrożenie właściwego leczenia, mającego na celu poprawę stanu zdrowia i zminimalizowanie ryzyka powikłań, istotne jest również dbanie o higienę jamy ustnej, stosowanie łagodnych płukanek i unikanie drażniących pokarmów, wspierające leczenie aft.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

W przypadku wystąpienia aft w jamie ustnej i obniżonej liczby białych krwinek, konieczna jest konsultacja z lekarzem, który zleci odpowiednie badania diagnostyczne, pozwalające ustalić przyczynę leukopenii, mogącą być spowodowaną infekcjami, lekami, chorobami autoimmunologicznymi lub problemami z szpikiem kostnym, ważne jest wykluczenie poważnych schorzeń, dlatego nie należy lekceważyć objawów, wizyta u specjalisty umożliwi postawienie trafnej diagnozy, a także wdrożenie właściwego leczenia, mającego na celu poprawę stanu zdrowia i zminimalizowanie ryzyka powikłań, istotne jest również dbanie o higienę jamy ustnej, stosowanie łagodnych płukanek i unikanie drażniących pokarmów, wspierające leczenie aft.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close