Mam syna 1,5 roku

Pytanie na forumODP
Mam syna 1,5 roku
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-12-09 11:32:09
flagAktualizacja:2025-09-09 09:10:27
ID: 6581f020c17a3

Moja żona karmiąc piersią naszego 18 miesięcznego syna piersią niejednokrotnie zastanawia się, czy dodatki jakie stosuje są wystarczające. Powoli myślimy na odstawianiem go od piersi, ale nie wiemy w jakich etapach zrobić by nie zaszkodzić zdrowiu dziecka i matki?

Porada

W celu zapewnienia odpowiedniego odżywienia dziecka i uniknięcia problemów związanych z odstawieniem od piersi, sugeruję konsultację z pediatrą lub doradcą laktacyjnym, specjalista oceni rozwój dziecka, ewentualne niedobory oraz zaplanuje stopniowe wprowadzanie pokarmów uzupełniających, uwzględniając indywidualne potrzeby, dodatkowo, warto rozważyć badania krwi dziecka, aby monitorować poziom żelaza i witamin, ważne jest także wsparcie emocjonalne dla matki, która może odczuwać mieszane uczucia związane z zakończeniem karmienia piersią, stopniowe zmniejszanie liczby karmień i wprowadzanie alternatywnych form bliskości pomoże zarówno dziecku, jak i matce przejść przez ten proces łagodnie, pamiętajmy o cierpliwości i obserwacji reakcji dziecka, dostosowując tempo zmian do jego potrzeb.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close