Metody na pryszcze

Pytanie na forumODP
Metody na pryszcze
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-10-26 14:17:48
flagAktualizacja:2025-09-09 09:10:36
Pytanie użytkownika

Czasem miewam dużo pryszczy na twarzy, plecach lub nawet na innych częściach ciała. Mam prawie czterdzieści lat, więc to chyba nie trądzik… Są one bolesne i krępuje mnie, że mimo wieku wciąż dolega mi taki prozaiczny problem. Przeważnie jest tam treść ropna. Praktykowałem wyciskanie, ale jest tylko gorzej. Co mogę jeszcze zrobić???

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Bolesne, ropne zmiany skórne, pojawiające się w wieku dojrzałym na twarzy i ciele, wymagają pilnej profesjonalnej oceny medycznej. Należy niezwłocznie skonsultować się z dermatologiem, gdyż problem nie jest typowym trądzikiem młodzieńczym, lecz może wskazywać na inne schorzenia. Specjalista postawi trafną diagnozę, dobierając skuteczne leczenie, eliminujące ból i widoczność zmian. Bezwzględnie zaprzestań samodzielnego wyciskania pryszczy, ponieważ to pogarsza stan zapalny, sprzyja infekcjom i powstawaniu blizn, opóźniając gojenie. Stosuj delikatne kosmetyki.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Bolesne, ropne zmiany skórne, pojawiające się w wieku dojrzałym na twarzy i ciele, wymagają pilnej profesjonalnej oceny medycznej. Należy niezwłocznie skonsultować się z dermatologiem, gdyż problem nie jest typowym trądzikiem młodzieńczym, lecz może wskazywać na inne schorzenia. Specjalista postawi trafną diagnozę, dobierając skuteczne leczenie, eliminujące ból i widoczność zmian. Bezwzględnie zaprzestań samodzielnego wyciskania pryszczy, ponieważ to pogarsza stan zapalny, sprzyja infekcjom i powstawaniu blizn, opóźniając gojenie. Stosuj delikatne kosmetyki.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close