Kłótnie o dziecko

Pytanie na forumODP
Kłótnie o dziecko
forumForum » Pytania psychologiczne
flagData pytania:2021-10-26 14:16:21
flagAktualizacja:2025-09-09 07:22:23
Pytanie użytkownika

Kłócimy się z partnerem o to, kto częściej zajmuje się dzieckiem. Żadne inne obowiązki nie generują tylu kłótni. Partner jest bardzo chętny do zajmowania się córeczką i mówi wszystkim, że ja nie jestem w to tak zaangażowana. Jest mi z tego powodu przykro. Jestem z dzieckiem prawie osiem godzin bez przerwy, czy to naprawdę mało?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

W celu zażegnania sporów dotyczących opieki nad dzieckiem, sugeruję wprowadzenie regularnych rozmów, omawiających podział obowiązków, uwzględniających potrzeby obu stron, ważne jest, aby każda osoba mogła wyrazić swoje odczucia bez obawy o krytykę, należy skupić się na docenianiu wysiłków partnera, podkreślając jego wkład w wychowanie dziecka, warto także rozważyć spisanie grafiku opieki, który będzie elastyczny i dostosowany do zmieniających się okoliczności, równomierny podział czasu spędzanego z dzieckiem, może przyczynić się do zmniejszenia napięć i poprawy relacji, wspólne spędzanie czasu, dedykowane tylko rodzinie, wzmocni więzi i stworzy pozytywne wspomnienia, szukanie kompromisów jest kluczem do harmonijnego rodzicielstwa.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

W celu zażegnania sporów dotyczących opieki nad dzieckiem, sugeruję wprowadzenie regularnych rozmów, omawiających podział obowiązków, uwzględniających potrzeby obu stron, ważne jest, aby każda osoba mogła wyrazić swoje odczucia bez obawy o krytykę, należy skupić się na docenianiu wysiłków partnera, podkreślając jego wkład w wychowanie dziecka, warto także rozważyć spisanie grafiku opieki, który będzie elastyczny i dostosowany do zmieniających się okoliczności, równomierny podział czasu spędzanego z dzieckiem, może przyczynić się do zmniejszenia napięć i poprawy relacji, wspólne spędzanie czasu, dedykowane tylko rodzinie, wzmocni więzi i stworzy pozytywne wspomnienia, szukanie kompromisów jest kluczem do harmonijnego rodzicielstwa.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close