Kłótnie o dziecko

Pytanie na forumODP
Kłótnie o dziecko
forumForum » Pytania psychologiczne
flagData pytania:2021-10-26 14:16:21
flagAktualizacja:2025-09-09 07:22:23

Pytanie użytkownika

Kłócimy się z partnerem o to, kto częściej zajmuje się dzieckiem. Żadne inne obowiązki nie generują tylu kłótni. Partner jest bardzo chętny do zajmowania się córeczką i mówi wszystkim, że ja nie jestem w to tak zaangażowana. Jest mi z tego powodu przykro. Jestem z dzieckiem prawie osiem godzin bez przerwy, czy to naprawdę mało?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.

Porada experta

W celu zażegnania sporów dotyczących opieki nad dzieckiem, sugeruję wprowadzenie regularnych rozmów, omawiających podział obowiązków, uwzględniających potrzeby obu stron, ważne jest, aby każda osoba mogła wyrazić swoje odczucia bez obawy o krytykę, należy skupić się na docenianiu wysiłków partnera, podkreślając jego wkład w wychowanie dziecka, warto także rozważyć spisanie grafiku opieki, który będzie elastyczny i dostosowany do zmieniających się okoliczności, równomierny podział czasu spędzanego z dzieckiem, może przyczynić się do zmniejszenia napięć i poprawy relacji, wspólne spędzanie czasu, dedykowane tylko rodzinie, wzmocni więzi i stworzy pozytywne wspomnienia, szukanie kompromisów jest kluczem do harmonijnego rodzicielstwa.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.

Porada

W celu zażegnania sporów dotyczących opieki nad dzieckiem, sugeruję wprowadzenie regularnych rozmów, omawiających podział obowiązków, uwzględniających potrzeby obu stron, ważne jest, aby każda osoba mogła wyrazić swoje odczucia bez obawy o krytykę, należy skupić się na docenianiu wysiłków partnera, podkreślając jego wkład w wychowanie dziecka, warto także rozważyć spisanie grafiku opieki, który będzie elastyczny i dostosowany do zmieniających się okoliczności, równomierny podział czasu spędzanego z dzieckiem, może przyczynić się do zmniejszenia napięć i poprawy relacji, wspólne spędzanie czasu, dedykowane tylko rodzinie, wzmocni więzi i stworzy pozytywne wspomnienia, szukanie kompromisów jest kluczem do harmonijnego rodzicielstwa.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
0/0-0