Nie mam węchu po Covidzie, co mam robić?
| forum | Forum » Pytania zdrowotne | |
| flag | Data pytania: | 2021-09-24 18:09:58 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 09:12:28 |
Trzy miesiące temu przeszłam Covid, ogólnie czuję się dobrze, ale nie odzyskałam do tej pory węchu...Przeraża mnie to, co mam zrobić? Czy kiedyś go odzyskam, jeśli minęło już tyle czasu??
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Utrata węchu po Covid-19 to częsty problem, wymagający konsultacji lekarskiej, zatem należy skonsultować się z lekarzem pierwszego kontaktu, który skieruje na dalsze badania, można również rozważyć wizytę u laryngologa, specjalisty od zaburzeń węchu. Istnieją metody treningu węchowego, polegające na regularnym wąchaniu intensywnych zapachów, np. olejków eterycznych, co może pobudzić nerwy węchowe, wspomagając ich regenerację, warto również zadbać o odpowiednią suplementację witamin i minerałów, zwłaszcza witaminy A i cynku, istotnych dla prawidłowego funkcjonowania zmysłu węchu, jednak skuteczność tych metod jest indywidualna, a rokowania zależą od stopnia uszkodzenia nerwów węchowych, dlatego profesjonalna diagnoza i indywidualny plan leczenia są kluczowe dla odzyskania węchu.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Utrata węchu po Covid-19 to częsty problem, wymagający konsultacji lekarskiej, zatem należy skonsultować się z lekarzem pierwszego kontaktu, który skieruje na dalsze badania, można również rozważyć wizytę u laryngologa, specjalisty od zaburzeń węchu. Istnieją metody treningu węchowego, polegające na regularnym wąchaniu intensywnych zapachów, np. olejków eterycznych, co może pobudzić nerwy węchowe, wspomagając ich regenerację, warto również zadbać o odpowiednią suplementację witamin i minerałów, zwłaszcza witaminy A i cynku, istotnych dla prawidłowego funkcjonowania zmysłu węchu, jednak skuteczność tych metod jest indywidualna, a rokowania zależą od stopnia uszkodzenia nerwów węchowych, dlatego profesjonalna diagnoza i indywidualny plan leczenia są kluczowe dla odzyskania węchu.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
| Lista najlepszych odpowiedzi | Oceń | |
|---|---|---|
| Trzeba czekać... u jednych wraca szybciej u innych wolniej... jeśli trwa to dłużej niż kilka miesięcy to w razie konieczności proponuje skonsultować to z lekarzem ilość ocen: 0 | ||
| library_books Hemoroidy » | |
| library_books Problemy w zajściu w ciążę » | |
| library_books Jak szybko zajść w ciążę? » |
|