Problemy ze snem

Pytanie na forumODP
Problemy ze snem
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-10-24 10:33:52
flagAktualizacja:2025-09-09 09:14:45
ID: 6581f01fac4ed

Od miesiąca mam ogromne problemy z zasypianiem, siedzę do późna w nocy, a potem wstaje zmęczona rano i nie mogę skupić się na pracy: (Próbuje zasnąć, ale mi nie wychodzi, nie piję jakoś późno kawy, więc to nie jest powód, jaki może być inny? Co robicie jak dopada was taka bezsenność? Bierzecie jakieś tabletki ja sen?

Porada

Rozwiązaniem problemu bezsenności może być wprowadzenie regularnych godzin snu, nawet w weekendy, co pomoże ustabilizować rytm dobowy, warto unikać ekranów urządzeń elektronicznych na godzinę przed snem, emitowane przez nie światło niebieskie zaburza produkcję melatoniny, hormonu snu, relaksacyjna kąpiel lub ciepły napój, na przykład mleko z miodem, mogą ułatwić zasypianie, pomocne mogą okazać się również techniki relaksacyjne, takie jak medytacja lub głębokie oddychanie, warto zadbać o odpowiednią temperaturę i zaciemnienie w sypialni, aby stworzyć optymalne warunki do snu, jeśli te metody zawiodą, konsultacja z lekarzem może być konieczna, aby wykluczyć inne przyczyny bezsenności i omówić ewentualne leczenie farmakologiczne, jednak leki nasenne powinny być stosowane tylko pod kontrolą lekarza, jako rozwiązanie tymczasowe, pamiętajmy, że zdrowy sen jest kluczowy dla ogólnego samopoczucia i funkcjonowania.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close