Wszawica w szkole??

Pytanie na forumODP
Wszawica w szkole??
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-10-02 20:52:37
flagAktualizacja:2025-09-09 09:19:28
ID: 6581f01f02a85

Hej. Nie mogę w to uwierzyć, ale najprawdopodobniej mój siedmioletni synek zaraził się w szkole wszawicą. Nigdy w życiu nie miał styczności z wszami… Zauważyłam, że ciągle drapie się po głowie, przyjrzałam się i zauważyłam jaja wszy (gnidy). Przyznam, że miałam ochotę pójść do szkoły i zrobić awanturę. Nauczyciele najwyraźniej nie pilnują higieny u dzieci. Jak mogę się pozbyć tego paskudztwa z głowy mojego synka? Jakieś skuteczne leki? Nie chcę ścinać mu włosów.

Porada

W obliczu wszawicy u siedmioletniego synka, należy natychmiast zastosować skuteczne preparaty dostępne w aptece, przeznaczone do eliminacji wszy i gnid, co pozwoli uniknąć ścinania włosów. Konieczne jest także niezwłoczne, spokojne powiadomienie szkoły o problemie, sugerując potrzebę dyskretnej kontroli higieny wśród uczniów, aby zapobiec dalszemu rozprzestrzenianiu się wszawicy. Regularne, profilaktyczne przeglądy głowy dziecka w domu oraz edukacja rodziców w zakresie rozpoznawania i zwalczania wszy są kluczowe dla trwałego rozwiązania, zapewniając zdrowie i komfort w środowisku szkolnym.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close