Otyłość a bieganie

Pytanie na forumODP
Otyłość a bieganie
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-10-02 20:56:19
flagAktualizacja:2025-09-09 09:13:33
ID: 6581f01f02cc4

Jestem osobą otyłą, od lat borykam się z nadmiernymi kilogramami, chociaż przyznam się nie mam zbyt dużo ruchu. Ostatnio postanowiłam się zmotywować i myślę nad dietą, ale też nad rozpoczęciem aktywności fizycznej. Nie znam się za bardzo na sporcie, na początek, więc mogłabym wykonywać coś prostego – może bieganie? Czy w przypadku otyłości ma to sens? Z jaką intensywnością powinnam ćwiczyć na początku? Trochę obawiam się swojej kondycji, a właściwie jej braku…

Porada

Rozpoczęcie aktywności fizycznej przy otyłości wymaga ostrożności, dlatego kluczowa jest konsultacja z lekarzem, aby ocenić stan zdrowia i dobrać bezpieczną formę ruchu. Zamiast od razu biegać, co może obciążać stawy, zaleca się rozpoczęcie od intensywnych spacerów, stopniowo zwiększając ich długość i tempo. Po wzmocnieniu kondycji można wprowadzać interwały marszowo-biegowe, zaczynając od krótkich odcinków biegu przeplatanych dłuższymi fragmentami marszu. Kluczowe jest słuchanie sygnałów ciała, unikanie przetrenowania oraz regularność, a nie intensywność ćwiczeń. Aktywność fizyczna to element szerszego planu, obejmującego również zbilansowaną dietę, co zwiększy efektywność redukcji wagi.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close