Wypadają mi włosy, czy to rak?

Pytanie na forumODP
Wypadają mi włosy, czy to rak?
forumForum » Pytania zdrowotne
flagData pytania:2021-11-24 22:13:59
flagAktualizacja:2025-09-09 09:19:28
ID: 6581f0207fa7d

Mam straszny problem... Od jakiegoś miesiąca ciągle wypadają mi włosy. Nie dość, że gubię je wszędzie to jeszcze wyczesuję ogromne ilości codziennie i zbieram ze szczotki. Wyczytałam w internecie, że to może być rak... Od tego czasu prawie nie śpię. Czy ktoś miał podobny przypadek. Jakie badania powinnam zrobić na początek?

Porada

Utrata włosów może mieć wiele przyczyn, stres związany z podejrzeniem raka tylko pogarsza sytuację, warto więc zacząć od wizyty u lekarza pierwszego kontaktu, który oceni ogólny stan zdrowia i zleci podstawowe badania krwi, w tym morfologię, poziom żelaza i hormonów tarczycy, wyniki tych badań pozwolą wykluczyć niedobory witamin, anemię lub problemy z tarczycą, które często powodują wypadanie włosów, dodatkowo warto skonsultować się z dermatologiem lub trychologiem, specjalistą od włosów i skóry głowy, który może dokładniej ocenić stan włosów, skóry głowy i zalecić dalsze badania, takie jak trichoskopia lub biopsja skóry, pamiętaj, że wypadanie włosów rzadko jest jedynym objawem raka, a stres i brak snu mogą nasilać problem, dlatego istotne jest uspokojenie i profesjonalna diagnoza.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close