Wypadają mi włosy, czy to rak?

forum | Forum » Pytania zdrowotne | |
flag | Data pytania: | 2021-11-24 22:13:59 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 09:19:28 |
Mam straszny problem... Od jakiegoś miesiąca ciągle wypadają mi włosy. Nie dość, że gubię je wszędzie to jeszcze wyczesuję ogromne ilości codziennie i zbieram ze szczotki. Wyczytałam w internecie, że to może być rak... Od tego czasu prawie nie śpię. Czy ktoś miał podobny przypadek. Jakie badania powinnam zrobić na początek?
Utrata włosów może mieć wiele przyczyn, stres związany z podejrzeniem raka tylko pogarsza sytuację, warto więc zacząć od wizyty u lekarza pierwszego kontaktu, który oceni ogólny stan zdrowia i zleci podstawowe badania krwi, w tym morfologię, poziom żelaza i hormonów tarczycy, wyniki tych badań pozwolą wykluczyć niedobory witamin, anemię lub problemy z tarczycą, które często powodują wypadanie włosów, dodatkowo warto skonsultować się z dermatologiem lub trychologiem, specjalistą od włosów i skóry głowy, który może dokładniej ocenić stan włosów, skóry głowy i zalecić dalsze badania, takie jak trichoskopia lub biopsja skóry, pamiętaj, że wypadanie włosów rzadko jest jedynym objawem raka, a stres i brak snu mogą nasilać problem, dlatego istotne jest uspokojenie i profesjonalna diagnoza.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Problem z krwawiącymi dziąsłami » | |
library_books Ostra białaczka szpikowa » | |
library_books Suchy kaszel u dziecka » |
|