Zważona śmietana w zupie

forum | Forum » Pytania kulinarne | |
flag | Data pytania: | 2021-11-23 20:43:19 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 05:48:23 |
Co zrobić, jeśli śmietana dodana do zupy zważy się? Po całej powierzchni zupy pływają wtedy takie małe białe fragmenty jak ser, a zupa wydaje się za bardzo kwaśna. Można jakoś tego uniknąć? Sitko sprawdza się tylko częściowo, bo najmniejsze fragmenty przez nie przechodzą i dalej zostają w zupie. Może śmietana musi być specjalna?
Aby zapobiec ważeniu się śmietany w zupie, kluczowe jest jej zahartowanie. Należy wymieszać kilka łyżek gorącej zupy ze śmietaną w oddzielnej miseczce, a następnie powoli wlać tę mieszankę do całości zupy, najlepiej poza źródłem ciepła. Zaleca się użycie śmietany o wyższej zawartości tłuszczu, na przykład 30% lub 36%, ponieważ jest ona stabilniejsza, a unikanie dodawania śmietany do wrzącej zupy również minimalizuje ryzyko. W przypadku bardzo kwaśnych zup, dodanie odrobiny mąki lub skrobi do śmietany przed hartowaniem może pomóc w stabilizacji. Sitko nie jest skutecznym rozwiązaniem, gdyż problem tkwi w strukturze śmietany.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Jak nie robić ryby? » | |
library_books Słodkie dodatki na tort » | |
library_books Co położyć na grilla? » |
|