Jestem w ciąży, co mogę jeść a czego nie?

Pytanie na forumODP
Jestem w ciąży, co mogę jeść a czego nie?
forumForum » Pytania dietetyczne
flagData pytania:2021-09-22 20:56:02
flagAktualizacja:2025-09-09 04:22:11
Pytanie użytkownika

Jestem w trzecim miesiącu ciąży, jako, że jest to dla mnie zupełnie nowa sytuacja, zastanawiam się co mogę jeść, a czego powinnam unikać? Powiedzcie mi proszę, jakie składniki i produkty są zalecane dla ciężarnych?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

W okresie ciąży, szczególnie w pierwszym trymestrze, należy zwrócić szczególną uwagę na dietę, eliminując surowe mięso i ryby, niepasteryzowane produkty mleczne oraz sery pleśniowe, warto też unikać nadmiaru kofeiny i alkoholu, natomiast zalecaneprodukty bogate w kwas foliowy, żelazo, wapń i witaminę D, takie jak warzywa liściaste, chude mięso, jaja, nabiał i pełnoziarniste produkty zbożowe, istotne jest również spożywanie odpowiedniej ilości wody i konsultacja z lekarzem lub dietetykiem w celu indywidualnego dopasowania planu żywieniowego, uwzględniającego ewentualne niedobory i specyficzne potrzeby organizmu, regularne spożywanie zróżnicowanych posiłków i unikanie przetworzonej żywności wspomoże prawidłowy rozwój dziecka i samopoczucie przyszłej mamy.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

W okresie ciąży, szczególnie w pierwszym trymestrze, należy zwrócić szczególną uwagę na dietę, eliminując surowe mięso i ryby, niepasteryzowane produkty mleczne oraz sery pleśniowe, warto też unikać nadmiaru kofeiny i alkoholu, natomiast zalecaneprodukty bogate w kwas foliowy, żelazo, wapń i witaminę D, takie jak warzywa liściaste, chude mięso, jaja, nabiał i pełnoziarniste produkty zbożowe, istotne jest również spożywanie odpowiedniej ilości wody i konsultacja z lekarzem lub dietetykiem w celu indywidualnego dopasowania planu żywieniowego, uwzględniającego ewentualne niedobory i specyficzne potrzeby organizmu, regularne spożywanie zróżnicowanych posiłków i unikanie przetworzonej żywności wspomoże prawidłowy rozwój dziecka i samopoczucie przyszłej mamy.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close