Jak mogę uniknąć efektu jojo?

Pytanie na forumODP
Jak mogę uniknąć efektu jojo?
forumForum » Pytania dietetyczne
flagData pytania:2021-09-22 19:47:43
flagAktualizacja:2025-09-09 04:18:11
ID: 6581f01e9dea1

Zależało mi na tym, żeby szybko schudnąć i udało mi zrzucić kilka kilogramów, ale prawda jest taka, że naprawdę bardzo mało jadłam. Boję się, że jak wrócę do dawnego trybu odżywiania i zacznę normalnie jeść to dużo przytyję: (Jak mogę uniknąć teraz efektu jojo?

Porada

Aby uniknąć efektu jojo po szybkiej utracie wagi, kluczowe jest stopniowe zwiększanie kaloryczności diety, powrót do normalnego odżywiania powinien być powolny, a nie nagły, należy unikać restrykcyjnych diet w przyszłości, skupiając się na zbilansowanym jadłospisie bogatym w warzywa, owoce i pełnoziarniste produkty, ważne jest również włączenie regularnej aktywności fizycznej, która pomoże utrzymać wagę i poprawić metabolizm, warto skonsultować się z dietetykiem, który pomoże opracować indywidualny plan żywieniowy, dostosowany do potrzeb i preferencji, istotne jest monitorowanie wagi i reagowanie na ewentualne zmiany, aby szybko wprowadzić korekty w diecie i uniknąć ponownego przybierania na wadze, pamiętajmy, że zdrowe odżywianie to styl życia, a nie krótkotrwała dieta.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close