Brak chęci do współżycia

Pytanie na forumODP
Brak chęci do współżycia
forumForum » Pytania erotyczne
flagData pytania:2021-11-05 16:08:57
flagAktualizacja:2025-09-09 04:25:43
Pytanie użytkownika

Nie mam ochoty na seks i coraz częściej myślę, że to moja wina. Mąż bardzo się stara, proponuje różne opcje. Dba o siebie. Chodzimy razem na spacery, w miejsca gdzie kiedyś się kochaliśmy. Ja na myśl o współżyciu czuję zdecydowany opór. Powinnam pójść do seksuologa czy to naturalne u starszych małżeństw?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Konieczne jest ustalenie przyczyny braku ochoty na seks, problem może leżeć w sferze fizycznej, emocjonalnej lub relacyjnej, zalecana jest rozmowa z mężem, otwarte wyrażenie uczuć i obaw, wspólne poszukiwanie rozwiązań, warto rozważyć wizytę u psychologa lub terapeuty par, aby zbadać głębsze podłoże problemu, terapia może pomóc w odzyskaniu bliskości i satysfakcji z życia seksualnego, należy pamiętać, że spadek libido jest naturalny z wiekiem, jednak nie musi oznaczać rezygnacji z intymności, ważne jest dostosowanie oczekiwań i poszukiwanie alternatywnych form bliskości, dotyk, czułość i rozmowa mogą wzmocnić więź małżeńską, niezależnie od częstotliwości współżycia.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Konieczne jest ustalenie przyczyny braku ochoty na seks, problem może leżeć w sferze fizycznej, emocjonalnej lub relacyjnej, zalecana jest rozmowa z mężem, otwarte wyrażenie uczuć i obaw, wspólne poszukiwanie rozwiązań, warto rozważyć wizytę u psychologa lub terapeuty par, aby zbadać głębsze podłoże problemu, terapia może pomóc w odzyskaniu bliskości i satysfakcji z życia seksualnego, należy pamiętać, że spadek libido jest naturalny z wiekiem, jednak nie musi oznaczać rezygnacji z intymności, ważne jest dostosowanie oczekiwań i poszukiwanie alternatywnych form bliskości, dotyk, czułość i rozmowa mogą wzmocnić więź małżeńską, niezależnie od częstotliwości współżycia.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close