Świadek molestowania

Pytanie na forumODP
Świadek molestowania
forumForum » Pytania prawnicze
flagData pytania:2021-11-05 15:54:54
flagAktualizacja:2025-09-09 07:12:22

Pytanie użytkownika

Nowopoznany facet rzucił się na mnie na randce, zaczął mnie całować wbrew mojej woli i dotykać. Mam jego dane i mogłabym go pozwać za próbę gwałtu. Jestem teraz kłębkiem nerwów i nie umiem zaufać innym mężczyznom. Czy gdybym go pozwała, sąd przyznałby mi rację? Mam świadka (koleżankę). Czy to dobry świadek?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.

Porada experta

Zgłoszenie sprawy właściwym organom ścigania stanowi fundamentalny krok, pozwalający na formalne rozpoczęcie postępowania karnego. Zeznania świadka, nawet będącego osobą bliską jak koleżanka, są pełnoprawnym i bardzo istotnym dowodem w sprawie, którego wiarygodność oceni sąd. Sąd w ramach postępowania przeanalizuje całokształt materiału dowodowego, w tym wyjaśnienia stron oraz zeznania świadków, kierując się zasadą swobodnej oceny. Aby właściwie ocenić szanse i przygotować strategię, niezbędna jest konsultacja z profesjonalnym pełnomocnikiem prawnym.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.

Porada

Zgłoszenie sprawy właściwym organom ścigania stanowi fundamentalny krok, pozwalający na formalne rozpoczęcie postępowania karnego. Zeznania świadka, nawet będącego osobą bliską jak koleżanka, są pełnoprawnym i bardzo istotnym dowodem w sprawie, którego wiarygodność oceni sąd. Sąd w ramach postępowania przeanalizuje całokształt materiału dowodowego, w tym wyjaśnienia stron oraz zeznania świadków, kierując się zasadą swobodnej oceny. Aby właściwie ocenić szanse i przygotować strategię, niezbędna jest konsultacja z profesjonalnym pełnomocnikiem prawnym.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
0/0-0