Brak wypłaty

Pytanie na forumODP
Brak wypłaty
forumForum » Pytania finansowe
flagData pytania:2022-02-16 23:57:37
flagAktualizacja:2025-09-09 04:41:10
ID: 6581f02185a7b

Mam dziwne problemy z pracą, mianowicie szef ciągle zwleka z wypłatą i muszę go prosić, by przelał należne mi wynagrodzenie. Robi to i tak dużo po terminie. Ciągle mam przez to zaległości z ratami albo muszę pożyczać na życie. Jak można poprawić tę sytuację? Czy da się gdzieś to zgłosić? Już mnie to męczy…

Porada

Sytuację z opóźnieniami wypłat należy rozwiązać poprzez formalne kroki, dokumentując każde naruszenie terminu. W pierwszej kolejności, warto sporządzić pisemne wezwanie do zapłaty, wskazując konkretne daty i kwoty, co stanowi dowód systematycznych problemów. Jeśli problem będzie się powtarzał, lub wezwanie nie przyniesie skutku, zgłoszenie sprawy do Państwowej Inspekcji Pracy jest kluczowe, ponieważ PIP ma uprawnienia do kontroli i nakładania kar na pracodawców, co może wymusić zmiany. Równolegle, można rozważyć wniesienie pozwu do sądu pracy, by dochodzić zaległego wynagrodzenia, co jest skuteczną drogą prawną. Takie stanowcze działania powinny zmusić pracodawcę do przestrzegania obowiązujących przepisów prawa pracy.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close