Sposoby na suche pięty

Pytanie na forumODP
Sposoby na suche pięty
forumForum » Pytania kosmetycze
flagData pytania:2021-10-14 10:28:46
flagAktualizacja:2025-09-09 05:25:25
ID: 6581f01f58122

Macie sprawdzone sposoby jak odżywić piety? Moje są ciągle suche, naskórek wciąż się złuszcza. Wyglądają po prostu okropnie. Mimo utrzymywania prawidłowej higieny stóp, nie mogę ich nikomu pokazać, wstydzę się ich. Używałam wielu preparatów, ale problem wciąż powraca. Czy macie domowe, babcine sposoby na suche i popękane pięty? Jak je odżywić?

Porada

Aby skutecznie zwalczyć problem suchych i popękanych pięt, warto regularnie stosować peelingi, usuwające martwy naskórek, następnie należy obficie nawilżać stopy kremami z mocznikiem lub lanoliną, można również wypróbować domowe sposoby, takie jak moczenie stóp w ciepłej wodzie z dodatkiem soli Epsom lub octu jabłkowego, po czym nakładanie na noc grubej warstwy wazeliny lub maści z witaminą A i zakładanie bawełnianych skarpetek, ważne jest także dbanie o odpowiednie nawodnienie organizmu, picie dużej ilości wody oraz stosowanie zrównoważonej diety, bogatej w witaminy i minerały, wspierające zdrowie skóry, należy unikać długotrwałego moczenia stóp w gorącej wodzie, ponieważ może to dodatkowo wysuszać skórę, a także nosić przewiewne obuwie, zapobiegające nadmiernemu poceniu się stóp.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close