Jak przygotować ogród na zimę?

Pytanie na forumODP
Jak przygotować ogród na zimę?
forumForum » Pytania ogrodnicze
flagData pytania:2021-10-14 10:21:15
flagAktualizacja:2025-09-09 06:56:48
ID: 6581f01f57a70

W tym roku po raz pierwszy ma swój własny ogród. Mam w nim róże, krzewy borówek, hortensje. Zastanawiam się, jak powinnam przygotować ogród na zimę. Czy przycinać suche gałęzie roślin? A może powinnam czymś okryć róże i hortensje, żeby nie zmarzły. Podpowiedzcie proszę co mam zrobić, bo jestem zupełnie zielona w temacie ogrodnictwa.

Porada

Aby skutecznie przygotować ogród na zimę, należy chronić rośliny przed mrozem. Róże i hortensje bezwzględnie okryj, zabezpieczając je przed niskimi temperaturami i wiatrem. Młodsze borówki również delikatnie okryj u podstawy. Przycinanie suchych gałęzi, zwłaszcza róż, odłóż na wiosnę. Jesienią usuwaj tylko uszkodzone części. Pamiętaj o regularnym podlewaniu do nadejścia trwałych mrozów, co zapobiega suszy fizjologicznej. Te kroki zapewnią bezpieczne przezimowanie Twojego ogrodu.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close