Jak zrobić makaron Carbonara?

Pytanie na forumODP
Jak zrobić makaron Carbonara?
forumForum » Pytania kulinarne
flagData pytania:2021-10-13 10:11:02
flagAktualizacja:2025-09-09 05:37:24
ID: 6581f01f49d98

Jestem wielką fanka makaronów, mogłabym je jeść w każdej ilości i w każdej postaci. Czy możecie podzielić się swoim przepisem na to danie? Znalazłam kilka w internecie, ale każdy różni się kilkoma składnikami. Zastanawiam się czy jakie składniki powinny znaleźć się w idealnym makaronie carbonara. Czy dodawać do niego jajka?

Porada

Aby przygotować idealną carbonarę, należy użyć guanciale, czyli dojrzewającego podgardla wieprzowego, zamiast boczku, co zapewni autentyczny smak, świeże żółtka jaj, a nie całe jajka, które nadadzą kremowej konsystencji, tarty ser pecorino romano, który jest słony i wyrazisty, świeżo zmielony czarny pieprz, który doda pikanterii, oraz makaron spaghetti lub rigatoni, ugotowany al dente, ważne jest, aby nie dodawać śmietany, ponieważ to nie jest tradycyjny składnik, należy wymieszać ugotowany makaron z żółtkami, serem i wodą z gotowania makaronu, aby uzyskać gładki sos, a guanciale podsmażyć na chrupko, aby dodać tekstury i smaku.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close