Jak smażyć na patelni bez tłuszczu?

Pytanie na forumODP
Jak smażyć na patelni bez tłuszczu?
forumForum » Pytania kulinarne
flagData pytania:2021-10-13 10:05:06
flagAktualizacja:2025-09-09 05:35:45
ID: 6581f01f498c0

Chciałabym, aby dieta mojej rodziny była bardziej zdrowa. Ciężko nam zrezygnować ze smażonych dań. Chciałabym zacząć smażyć bez tłuszczu. Nie wiem tylko jaką patelnię wybrać. Czy zwykła żeliwna patelnia będzie odpowiednia? Czy dania nie przypalą się na niej. Czy bez tłuszczu można smażyć na przykład kotlety lub schabowe? Podpowiedzcie jak smażyć.

Porada

Rozwiązaniem jest wybór wysokiej jakości patelni z powłoką nieprzywierającą, na przykład ceramiczną lub granitową, ponieważ smażenie bez tłuszczu na patelni żeliwnej, choć możliwe, wymaga dużego doświadczenia. Aby uniknąć przypalania potraw, kluczowe jest utrzymywanie średniej temperatury oraz stała kontrola procesu smażenia, można również podlać danie niewielką ilością wody. W przypadku dań panierowanych, takich jak kotlety schabowe, lepszym rozwiązaniem będzie pieczenie w piekarniku dla uzyskania chrupkości.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close