Jak zrobić sos beszamelowy?

Pytanie na forumODP
Jak zrobić sos beszamelowy?
forumForum » Pytania kulinarne
flagData pytania:2021-10-07 11:41:58
flagAktualizacja:2025-09-09 05:37:24
Pytanie użytkownika

Drodzy miłośnicy kulinarnych przygód, zamarzyła się lassagne, wszystkie składniki kupione i przepis znaleziony. Jednak kompletnie nie wiem, jak zrobić sos beszamelowy. Próbowałam robić zgodnie z przepisem, ale niestety sos się zważył i wyszedł po prostu nie dobry. Macie jakiś przepis, który na pewno wyjdzie? Taki dla początkującej osoby w kuchni?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Aby uniknąć zwarzenia sosu beszamelowego, proponuję zacząć od przygotowania zasmażki z masła i mąki, ważne jest dokładne połączenie składników na małym ogniu, ciągle mieszając, następnie stopniowo dodawać ciepłe mleko, cały czas mieszając trzepaczką, zapobiegnie to powstawaniu grudek, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, pamiętając o ciągłym mieszaniu, warto użyć mleka o temperaturze pokojowej, unikniemy szoku termicznego, który może powodować zwarzenie, jeśli sos jednak się zwarzy, można spróbować go uratować, przecierając go przez sito, aby pozbyć się grudek, a następnie delikatnie podgrzewając, mieszając z odrobiną śmietanki kremówki, dla uzyskania gładkiej konsystencji.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Aby uniknąć zwarzenia sosu beszamelowego, proponuję zacząć od przygotowania zasmażki z masła i mąki, ważne jest dokładne połączenie składników na małym ogniu, ciągle mieszając, następnie stopniowo dodawać ciepłe mleko, cały czas mieszając trzepaczką, zapobiegnie to powstawaniu grudek, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, gotować na małym ogniu, aż sos zgęstnieje, pamiętając o ciągłym mieszaniu, warto użyć mleka o temperaturze pokojowej, unikniemy szoku termicznego, który może powodować zwarzenie, jeśli sos jednak się zwarzy, można spróbować go uratować, przecierając go przez sito, aby pozbyć się grudek, a następnie delikatnie podgrzewając, mieszając z odrobiną śmietanki kremówki, dla uzyskania gładkiej konsystencji.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close