Co zrobić z winogron?

Pytanie na forumODP
Co zrobić z winogron?
forumForum » Pytania kulinarne
flagData pytania:2021-10-07 13:05:53
flagAktualizacja:2025-09-09 05:32:24
ID: 6581f01f0da1d

Mam sporo winogron. Winogrona są mało słodkie. Zastanawiam się, co najlepiej z nich przygotować? Myślałam o zrobieniu z nich domowego wina, ale kompletnie nie wiem, co i w jakich proporcjach dodać. A może macie jakieś sprawdzone przepisy na soki z winogron? Ktoś robił dżem z winogron? A może jakaś konfitura? Tylko ile cukru dodać,?

Porada

Rozważ zrobienie soku winogronowego, dodaj odrobinę kwasku cytrynowego, by zbalansować smak, możesz też spróbować dżemu winogronowego, dodaj pektyny, aby uzyskać odpowiednią konsystencję. Konfitura winogronowa to kolejna opcja, pamiętaj o dużej ilości cukru, aby zrównoważyć kwaskowatość winogron, możesz też dodać przyprawy korzenne, na przykład cynamon, goździki. Jeśli decydujesz się na wino, poszukaj sprawdzonych przepisów w internecie, zwróć uwagę na odpowiednie drożdże winiarskie, proporcje cukru, kwasów, pamiętaj o fermentacji. Możesz też po prostu zamrozić winogrona, staną się słodsze, idealne do koktajli, deserów, pamiętaj o umyciu, osuszeniu przed zamrożeniem.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close