Śliwki. Co zrobić, żeby pozostały jędrne?
| forum | Forum » Pytania kulinarne | |
| flag | Data pytania: | 2021-10-05 23:04:40 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 05:45:23 |
Uwielbiam śliwki i często robię z nich różne przetwory. Niestety cały czas wychodzą miękkie. Czy istnieje jakiś sposób, by śliwki nie miękły podczas przetwarzania? Z góry powiem, że robienie w całości odpada, bo i tak nic nie daje, a nie zaryzykuję pozostawienia wewnątrz pestki i ewentualnego życia wewnętrznego. Muszą być połówki lub cząstki.
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Aby śliwki pozostały jędrne podczas przetwarzania, zaleca się wybierać owoce mniej dojrzałe, twardsze, gdyż zbyt miękkie śliwki łatwo się rozpadają, warto też dodać niewielką ilość soku z cytryny lub kwasku cytrynowego, co pomoże zachować ich strukturę, kluczowe jest również krótkie gotowanie, unikajmy długiego duszenia, które zmiękcza owoce, można rozważyć dodanie pektyn, naturalnych substancji żelujących, które wzmocnią konsystencję przetworów, istotne jest też szybkie schłodzenie przetworów po ugotowaniu, co zatrzyma proces mięknięcia, warto eksperymentować z różnymi odmianami śliwek, niektóre są bardziej odporne na rozpadanie się podczas obróbki termicznej, pamiętajmy o delikatnym mieszaniu podczas gotowania, aby uniknąć uszkodzenia struktury owoców.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Aby śliwki pozostały jędrne podczas przetwarzania, zaleca się wybierać owoce mniej dojrzałe, twardsze, gdyż zbyt miękkie śliwki łatwo się rozpadają, warto też dodać niewielką ilość soku z cytryny lub kwasku cytrynowego, co pomoże zachować ich strukturę, kluczowe jest również krótkie gotowanie, unikajmy długiego duszenia, które zmiękcza owoce, można rozważyć dodanie pektyn, naturalnych substancji żelujących, które wzmocnią konsystencję przetworów, istotne jest też szybkie schłodzenie przetworów po ugotowaniu, co zatrzyma proces mięknięcia, warto eksperymentować z różnymi odmianami śliwek, niektóre są bardziej odporne na rozpadanie się podczas obróbki termicznej, pamiętajmy o delikatnym mieszaniu podczas gotowania, aby uniknąć uszkodzenia struktury owoców.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books Jak nie robić ryby? » | |
| library_books Jakie soki polecacie? » | |
| library_books Przepis na paluszki rybne dla dzieci » |
|
