Czy to alkoholizm?
| forum | Forum » Pytania psychologiczne | |
| flag | Data pytania: | 2021-10-05 23:01:11 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 07:16:22 |
Znalazłem butelkę po winie w szufladzie mamy. Zbyła mnie, że to na jakąś okazję. Ale później ponownie zauważyłem butelki po różnych alkoholach schowane w domu, np. na półce za książkami, w skrzyni z pościelą itd. Obserwuję mamę, ale nie zauważyłem, by była inna niż zwykle. Co mam o tym myśleć? Boję się, że jest osobą uzależnioną od alkoholu.
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Obawy dotyczące ukrytych butelek po alkoholu są zasadne, wskazując na potencjalne uzależnienie, mimo braku widocznych zmian w zachowaniu mamy. Alkoholizm bywa skrywany, co wymaga ostrożności. Zaleca się dalszą, dyskretną obserwację, zwracając uwagę na subtelne sygnały, takie jak zmiany nastroju, drażliwość, czy zaniedbywanie obowiązków. Niezbędna jest spokojna, pełna troski rozmowa z mamą, wyrażająca obawy bez osądzania, oferująca wsparcie, nie oskarżenia. Jeśli rozmowa będzie trudna lub nie przyniesie jasności, kluczowe jest poszukanie profesjonalnej pomocy. Konsultacja z psychologiem lub terapeutą uzależnień dostarczy wskazówek, jak skutecznie wspierać bliską osobę i zapewnić jej niezbędne wsparcie w tej delikatnej sytuacji.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Obawy dotyczące ukrytych butelek po alkoholu są zasadne, wskazując na potencjalne uzależnienie, mimo braku widocznych zmian w zachowaniu mamy. Alkoholizm bywa skrywany, co wymaga ostrożności. Zaleca się dalszą, dyskretną obserwację, zwracając uwagę na subtelne sygnały, takie jak zmiany nastroju, drażliwość, czy zaniedbywanie obowiązków. Niezbędna jest spokojna, pełna troski rozmowa z mamą, wyrażająca obawy bez osądzania, oferująca wsparcie, nie oskarżenia. Jeśli rozmowa będzie trudna lub nie przyniesie jasności, kluczowe jest poszukanie profesjonalnej pomocy. Konsultacja z psychologiem lub terapeutą uzależnień dostarczy wskazówek, jak skutecznie wspierać bliską osobę i zapewnić jej niezbędne wsparcie w tej delikatnej sytuacji.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books Okres wojny psychologicznej » | |
| library_books Jak poradzić sobie z cierpieniem? » | |
| library_books Problem z uzależnieniem » |
|