Brak dowodu osobistego

Pytanie na forumODP
Brak dowodu osobistego
forumForum » Pytania ogólne
flagData pytania:2021-10-26 18:28:46
flagAktualizacja:2025-09-09 06:01:23
ID: 6581f01fea1ac

Co zrobić, jeśli nie mogę znaleźć nigdzie dowodu osobistego? Na 100% zgubiłam go gdzieś w domu, ale pomimo intensywnych poszukiwań nie udało się go znaleźć. W takiej sytuacji nie mogę przecież wyrobić nowego! Dowód jest mi bardzo potrzebny na co dzień i już zupełnie nie wiem gdzie jeszcze szukać. Może da się wyrobić duplikat?

Porada

W przypadku braku możliwości odnalezienia dowodu osobistego, kluczowe jest formalne zgłoszenie zagubienia dokumentu. Należy to zrobić niezwłocznie w urzędzie gminy lub miasta, co zapobiegnie jego użyciu przez osoby nieuprawnione. Zgłoszenie zagubienia jest warunkiem do wyrobienia nowego dowodu osobistego, gdyż nie ma możliwości uzyskania duplikatu, a jedynie wydanie nowego dokumentu. Po zgłoszeniu, można złożyć wniosek o wydanie nowego dokumentu tożsamości. W międzyczasie, w celu identyfikacji, można posłużyć się innym ważnym dokumentem, na przykład paszportem. To zapewni bezpieczeństwo i umożliwi sprawne posługiwanie się dokumentem w codziennym życiu.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close