Nauka facebooka

Pytanie na forumODP
Nauka facebooka
forumForum » Pytania ogólne
flagData pytania:2021-12-13 22:30:06
flagAktualizacja:2025-09-09 06:40:20
ID: 6581f020df141

Pokazałam mojemu tacie facebooka i bardzo mu się spodobało. Nie ogarnia jednak wszystkiego tak jak powinien, żeby wygodnie się poruszać. Nie mam czasu mu tłumaczyć i pokazywać – dużo pracuję, a później zajmuję się dziećmi. Może jest jakaś strona albo seria filmów, które pomogłyby seniorowi zrozumieć jak to działa?

Porada

Proponuje się stworzenie kompleksowych, cyfrowych materiałów edukacyjnych dla seniorów, aby samodzielnie opanowali Facebooka, odciążając rodzinę. Rozwiązaniem byłaby seria przystępnych filmów instruktażowych lub interaktywnych poradników online, jasno wyjaśniających kluczowe funkcje platformy, w tym dodawanie znajomych i zarządzanie prywatnością. Materiały te powinny być dostosowane do potrzeb osób starszych, charakteryzować się prostym językiem, dużą czcionką oraz powolnym tempem prezentacji. Umożliwi to seniorom niezależną naukę w dogodnym dla nich czasie, zwiększając ich cyfrową inkluzywność. Takie zasoby pozwolą im swobodnie korzystać z mediów społecznościowych i utrzymywać kontakty z bliskimi.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close