Co zrobić z roślinami w murze?
| forum | Forum » Pytania ogrodnicze | |
| flag | Data pytania: | 2021-10-08 23:46:10 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 06:56:06 |
Część mojego ogrodu przylega do posesji sąsiada ogrodzonej starym murem. Jest on zaniedbany, popękany i w tych pęknięciach rosną różne rośliny. Śmiecą na mój ogród, plączą się z tymi które rosną u mnie itd., ogólnie nie wygląda to dobrze. Ciężko jest je wyrwać. Czy mogę spryskać mur środkiem chwastobójczym? Nie chcę zaszkodzić swoim roślinom.
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Rozwiązaniem problemu roślin w murze sąsiada jest zastosowanie selektywnego herbicydu, który zniszczy niepożądane rośliny, jednak wymaga to ostrożności, aby nie uszkodzić własnych upraw, można użyć osłony podczas oprysku, aby chronić rośliny, alternatywnie można spróbować mechanicznego usuwania roślin z muru, choć jest to pracochłonne, można również rozważyć rozmowę z sąsiadem, aby wspólnie znaleźć rozwiązanie, na przykład zaproponować pomoc w oczyszczeniu muru, to pozwoli uniknąć konfliktów i potencjalnych problemów prawnych, warto też rozważyć zastosowanie naturalnych metod zwalczania chwastów, takich jak ocet lub gorąca woda, jednak z zachowaniem ostrożności, by nie zaszkodzić swoim roślinom, ważne jest również regularne monitorowanie muru i usuwanie pojawiających się roślin, aby zapobiec ich rozprzestrzenianiu się.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Rozwiązaniem problemu roślin w murze sąsiada jest zastosowanie selektywnego herbicydu, który zniszczy niepożądane rośliny, jednak wymaga to ostrożności, aby nie uszkodzić własnych upraw, można użyć osłony podczas oprysku, aby chronić rośliny, alternatywnie można spróbować mechanicznego usuwania roślin z muru, choć jest to pracochłonne, można również rozważyć rozmowę z sąsiadem, aby wspólnie znaleźć rozwiązanie, na przykład zaproponować pomoc w oczyszczeniu muru, to pozwoli uniknąć konfliktów i potencjalnych problemów prawnych, warto też rozważyć zastosowanie naturalnych metod zwalczania chwastów, takich jak ocet lub gorąca woda, jednak z zachowaniem ostrożności, by nie zaszkodzić swoim roślinom, ważne jest również regularne monitorowanie muru i usuwanie pojawiających się roślin, aby zapobiec ich rozprzestrzenianiu się.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books Jakie zboża zasiewamy na wiosnę ? » | |
| library_books Kwiaty na kwiaty cięte » | |
| library_books Pnącze na taras » |
|