Co zrobić z roślinami w murze?

forum | Forum » Pytania ogrodnicze | |
flag | Data pytania: | 2021-10-08 23:46:10 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 06:56:06 |
Część mojego ogrodu przylega do posesji sąsiada ogrodzonej starym murem. Jest on zaniedbany, popękany i w tych pęknięciach rosną różne rośliny. Śmiecą na mój ogród, plączą się z tymi, które rosną u mnie itd., ogólnie nie wygląda to dobrze. Ciężko jest je wyrwać. Czy mogę spryskać mur środkiem chwastobójczym? Nie chcę zaszkodzić swoim roślinom.
Rozwiązaniem problemu roślin w murze sąsiada jest zastosowanie selektywnego herbicydu, który zniszczy niepożądane rośliny, jednak wymaga to ostrożności, aby nie uszkodzić własnych upraw, można użyć osłony podczas oprysku, aby chronić rośliny, alternatywnie można spróbować mechanicznego usuwania roślin z muru, choć jest to pracochłonne, można również rozważyć rozmowę z sąsiadem, aby wspólnie znaleźć rozwiązanie, na przykład zaproponować pomoc w oczyszczeniu muru, to pozwoli uniknąć konfliktów i potencjalnych problemów prawnych, warto też rozważyć zastosowanie naturalnych metod zwalczania chwastów, takich jak ocet lub gorąca woda, jednak z zachowaniem ostrożności, by nie zaszkodzić swoim roślinom, ważne jest również regularne monitorowanie muru i usuwanie pojawiających się roślin, aby zapobiec ich rozprzestrzenianiu się.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Suche rośliny na wiosnę » | |
library_books Jakie dynie w naszym środowisku ? » | |
library_books Nasiona przez internet » |
|