Jak zwalczyć lęk przed ciemnością?

Pytanie na forumODP
Jak zwalczyć lęk przed ciemnością?
forumForum » Pytania psychologiczne
flagData pytania:2021-10-08 23:45:32
flagAktualizacja:2025-09-09 07:22:23

Pytanie użytkownika

Okropnie boję się ciemności. Jest to krępujące, bo współlokatorka śmieje się ze mnie, że śpię przy włączonym świetle, rozpowiada o tym znajomym. Nie wyjdę w nocy na dwór bez latarki i obstawy, nie gaszę światła w kuchni, w łazience itd. Nawet nie wiem do końca czego się boję. Co mogę z tym zrobić? Wstydzę się, ale to silniejsze ode mnie.

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.

Porada experta

Proponowanym rozwiązaniem jest stopniowa desensytyzacja, czyli oswajanie lęku metodą małych kroków, co pozwoli odzyskać poczucie kontroli. Zamiast spać przy pełnym oświetleniu, można zacząć od używania lampki nocnej o delikatnym świetle, stopniowo zmniejszając jej moc lub oddalając ją od łóżka. Warto również podejmować próby krótkiego przebywania w zaciemnionym pomieszczeniu w ciągu dnia, aby umysł przyzwyczaił się do braku bodźców wzrokowych w bezpiecznych warunkach. Kluczowe jest uświadomienie sobie irracjonalności strachu, a w przypadku głęboko zakorzenionego problemu, konsultacja ze specjalistą pomoże zidentyfikować jego źródła i wdrożyć skuteczną terapię.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.

Porada

Proponowanym rozwiązaniem jest stopniowa desensytyzacja, czyli oswajanie lęku metodą małych kroków, co pozwoli odzyskać poczucie kontroli. Zamiast spać przy pełnym oświetleniu, można zacząć od używania lampki nocnej o delikatnym świetle, stopniowo zmniejszając jej moc lub oddalając ją od łóżka. Warto również podejmować próby krótkiego przebywania w zaciemnionym pomieszczeniu w ciągu dnia, aby umysł przyzwyczaił się do braku bodźców wzrokowych w bezpiecznych warunkach. Kluczowe jest uświadomienie sobie irracjonalności strachu, a w przypadku głęboko zakorzenionego problemu, konsultacja ze specjalistą pomoże zidentyfikować jego źródła i wdrożyć skuteczną terapię.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
0/0-0