Jak uratować kwiatka domowego?

Pytanie na forumODP
Jak uratować kwiatka domowego?
forumForum » Pytania ogrodnicze
flagData pytania:2021-10-21 09:29:10
flagAktualizacja:2025-09-09 06:56:48
Pytanie użytkownika

Jestem miłośniczkom kwiatów doniczkowych, mam ich w domu bardzo dużo. Zauważyłam ostatnio, że mój skrzydłokwiatek potrzebuje pomocy. Pewnego dnia opadł jeden liść, a zaraz potem następne. Teraz ma tylko trzy liście na krzyż.Nie wiem czemu się tak dzieje, bo dbam o niego cały czas tak samo. Jak go uratować?Czy są jakieś odżywki, które pomogły by mu?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Należy sprawdzić drenaż doniczki, ewentualny przesusz lub przelanie, ocenić stan korzeni, które mogą gnić, warto zastosować odpowiedni nawóz dla roślin zielonych, ale ostrożnie, w małej dawce, można rozważyć przesadzenie do nowej, świeżej ziemi, pamiętając o delikatnym obchodzeniu się z korzeniami, dobrze jest zapewnić roślinie odpowiednie stanowisko, z dostępem do światła, ale bez bezpośredniego nasłonecznienia, należy unikać przeciągów i gwałtownych zmian temperatury, można też spróbować delikatnie spryskiwać liście wodą, aby zwiększyć wilgotność powietrza wokół rośliny, regularna obserwacja pozwoli na szybką reakcję na ewentualne problemy, zapewniając skrzydłokwiatowi szansę na odzyskanie zdrowia i bujny wzrost.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Należy sprawdzić drenaż doniczki, ewentualny przesusz lub przelanie, ocenić stan korzeni, które mogą gnić, warto zastosować odpowiedni nawóz dla roślin zielonych, ale ostrożnie, w małej dawce, można rozważyć przesadzenie do nowej, świeżej ziemi, pamiętając o delikatnym obchodzeniu się z korzeniami, dobrze jest zapewnić roślinie odpowiednie stanowisko, z dostępem do światła, ale bez bezpośredniego nasłonecznienia, należy unikać przeciągów i gwałtownych zmian temperatury, można też spróbować delikatnie spryskiwać liście wodą, aby zwiększyć wilgotność powietrza wokół rośliny, regularna obserwacja pozwoli na szybką reakcję na ewentualne problemy, zapewniając skrzydłokwiatowi szansę na odzyskanie zdrowia i bujny wzrost.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close