Jak uratować monsterę?

forum | Forum » Pytania ogrodnicze | |
flag | Data pytania: | 2021-10-25 12:35:09 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 06:56:48 |
Uwielbiam monstery, mam ich w domu kilka. Jednak ostatnio bardzo niepokoi mnie ich wygląd. Liście zaczęły żółknąć i opadać. Podlewam kwiaty regularnie, nawożę. Kwiaty na pewno nie są przelane, dbam o to, by miały odpowiednie nawodnienie. Co robić? Czy zmienić nawóz? A może są jakieś odżywki, które pomogą uratować monstery?
Żółknięcie i opadanie liści monstery może wskazywać na kilka problemów, sprawdźmy wilgotność gleby, mimo regularnego podlewania, podłoże mogło ulec przesuszeniu, zwłaszcza w głębszych warstwach, warto rozważyć przesadzenie do świeżej, przepuszczalnej ziemi, dedykowanej roślinom zielonym, zapewnijmy roślinie odpowiednie stanowisko, jasne, ale z rozproszonym światłem, bezpośrednie promienie słoneczne mogą powodować oparzenia liści, warto też przyjrzeć się nawozowi, być może obecny jest zbyt mocny lub zawiera niewłaściwe proporcje składników odżywczych, zmiana na nawóz do roślin zielonych o obniżonej zawartości azotu może pomóc, warto również wykluczyć obecność szkodników, dokładne obejrzenie liści i łodyg pozwoli na szybką interwencję w przypadku ich wykrycia, regularne zraszanie liści również wpłynie pozytywnie na kondycję monstery, pamiętajmy o umiarze i obserwacji reakcji rośliny na wprowadzone zmiany.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Ogławianie drzew w mieście » | |
library_books Czy na jesień można sadzić róże? » | |
library_books Uprawa pomidora » |
|