Szkodniki czy coś innego?

Pytanie na forumODP
Szkodniki czy coś innego?
forumForum » Pytania ogrodnicze
flagData pytania:2021-10-04 21:46:29
flagAktualizacja:2025-09-09 07:02:11
ID: 6581f01f07aee

Mam na balkonie kilka doniczek z kwiatami. Ostatnio zauważyłam na jednym kwiatku pajęczynę. Usunęłam ją, ale za jakiś czas znów się pojawiła, na kolejnym kwiatku to samo. Nie przypomina zwykłej pajęczyny, jest bardziej biała i gęsta. Sąsiadka mówi, że to mogą być szkodniki. Niestety nie widzę, żeby po kwiatach coś chodziło, nie są też wyschnięte i normalnie kwitną. Tylko te pajęczynki. Macie jakiś pomysł? Czy sąsiadka ma rację?

Porada

Nawracające, białe, gęste pajęczyny na kwiatach balkonowych, pomimo braku widocznych szkodników i dobrej kondycji roślin, silnie wskazują na obecność przędziorków, które są mikroskopijne. Proponuje się dokładne zbadanie spodniej strony liści pod lupą, aby potwierdzić ich obecność w postaci drobnych punkcików. W przypadku potwierdzenia diagnozy, zaleca się niezwłoczne zastosowanie specjalistycznego środka przędziorkobójczego, dostępnego w sklepach ogrodniczych, lub naturalnych rozwiązań, takich jak oprysk wodą z mydłem potasowym. Regularne zraszanie roślin to także skuteczna metoda profilaktyczna, ponieważ przędziorki nie lubią wilgoci, co jest częstym problemem w suchym środowisku balkonowym.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close