Szkodniki czy coś innego?

forum | Forum » Pytania ogrodnicze | |
flag | Data pytania: | 2021-10-04 21:46:29 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 07:02:11 |
Mam na balkonie kilka doniczek z kwiatami. Ostatnio zauważyłam na jednym kwiatku pajęczynę. Usunęłam ją, ale za jakiś czas znów się pojawiła, na kolejnym kwiatku to samo. Nie przypomina zwykłej pajęczyny, jest bardziej biała i gęsta. Sąsiadka mówi, że to mogą być szkodniki. Niestety nie widzę, żeby po kwiatach coś chodziło, nie są też wyschnięte i normalnie kwitną. Tylko te pajęczynki. Macie jakiś pomysł? Czy sąsiadka ma rację?
Nawracające, białe, gęste pajęczyny na kwiatach balkonowych, pomimo braku widocznych szkodników i dobrej kondycji roślin, silnie wskazują na obecność przędziorków, które są mikroskopijne. Proponuje się dokładne zbadanie spodniej strony liści pod lupą, aby potwierdzić ich obecność w postaci drobnych punkcików. W przypadku potwierdzenia diagnozy, zaleca się niezwłoczne zastosowanie specjalistycznego środka przędziorkobójczego, dostępnego w sklepach ogrodniczych, lub naturalnych rozwiązań, takich jak oprysk wodą z mydłem potasowym. Regularne zraszanie roślin to także skuteczna metoda profilaktyczna, ponieważ przędziorki nie lubią wilgoci, co jest częstym problemem w suchym środowisku balkonowym.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Ogławianie drzew w mieście » | |
library_books Pnącze na taras » | |
library_books Sadzenie drzewek owocowych » |
|