Czy studia liczą sie do emerytury?

Pytanie na forumODP
Czy studia liczą sie do emerytury?
forumForum » Pytania podatkowe
flagData pytania:2021-10-12 22:34:19
flagAktualizacja:2025-09-09 07:03:20
ID: 6581f01f479dd

Jak to wygląda, czy, jeśli pójdę na pięcioletnie studia to one będą mi się normalnie liczyć do przyszłej emerytury? Wiem, że to może dziwne, że się nad tym zastanawiam, ale kiedyś usłyszałam rozmowę dwóch dziewczyn w tramwaju z, której zrozumiałam, że tak i się trochę zdziwiłam. Orientuje się ktoś tutaj jak to wygląda?

Porada

Problem wliczania studiów do emerytury wymaga wyjaśnienia. Pięcioletnie studia wyższe w Polsce zasadniczo nie są traktowane jako okres składkowy ani nieskładkowy wliczany do stażu emerytalnego. Zasłyszane informacje bywają mylące, gdyż przepisy ściśle określają uwzględniane okresy nieskładkowe, a nauka do nich z reguły nie należy. Wyjątki są rzadkie, dotyczą specyficznych sytuacji, np. opłacania składek. Aby uzyskać precyzyjne i wiarygodne informacje o indywidualnej sytuacji oraz wpływie studiów na emeryturę, rekomenduje się bezpośredni kontakt z Zakładem Ubezpieczeń Społecznych. ZUS jest właściwym organem do szczegółowych wyjaśnień, co pozwoli uniknąć nieporozumień i zapewni rzetelną wiedzę.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close