Polski ład i płacenie podatku

Pytanie na forumODP
Polski ład i płacenie podatku
forumForum » Pytania podatkowe
flagData pytania:2022-02-07 12:24:31
flagAktualizacja:2025-09-09 07:04:23
ID: 6581f0215c578

Jestem zatrudniony na umowę zlecenie w formie osoby sprzątającej obiekt mieszkalny i tere przyległy do budynku. Po wprowadzeniu Polskiego ładu z otrzymywanych tysiąca pięćset złotych otrzymałem o sto trzydzieści złotych mniej. Wiem, że 9% zdrowotne, wiem, że nie odliczamy tego od podatuku, ale dlaczego mam mniej skoro miałem mieć więcej?

Porada

Proponuje się wyjaśnienie, że spadek kwoty netto wynagrodzenia z umowy zlecenia po Polskim Ładzie wynika głównie z braku możliwości odliczenia pełnej, 9-procentowej składki zdrowotnej od podatku dochodowego. Wcześniej część tej składki obniżała podstawę opodatkowania, co obecnie nie ma miejsca, zwiększając faktyczne obciążenie. Dla osób o niższych dochodach z umów zlecenie, zwiększone obciążenie zdrowotne może przewyższyć korzyści z podwyższonej kwoty wolnej od podatku. Rekomenduje się szczegółową analizę paska płacowego oraz konsultację z doradcą podatkowym lub księgowym. Pomoże to zrozumieć indywidualne wyliczenia.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close