Brak dostarczenia powiadomienia o nakazie zapłaty

forum | Forum » Pytania prawnicze | |
flag | Data pytania: | 2022-02-07 11:43:43 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 07:04:23 |
Mam problem, ponieważ Sąd wydał nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym i ja nie miałem możliwości wniesienia sprzeciwu. Podobno listonosz zostawił awizo, ale podejrzewam, że nie w mojej skrzynce. Jak w takiej sytuacji dążyć do przywrócenia terminu n a złożenie zażalenia co do treści nakazu. Czy pisma są traktowane przez Sąd jako dostarczone?
W przypadku braku doręczenia nakazu zapłaty, kluczowe jest udowodnienie, że powiadomienie nie zostało prawidłowo doręczone, należy więc zebrać dowody potwierdzające brak awizo w skrzynce pocztowej, można rozważyć złożenie reklamacji na poczcie, by uzyskać potwierdzenie nieprawidłowości w doręczeniu korespondencji, następnie należy złożyć w sądzie wniosek o przywrócenie terminu do wniesienia sprzeciwu od nakazu zapłaty, do wniosku należy dołączyć wspomniane dowody, jak również uprawdopodobnić, że brak wniesienia sprzeciwu nastąpił bez winy dłużnika, wniosek ten powinien być złożony niezwłocznie po powzięciu wiadomości o nakazie zapłaty, wraz z jednoczesnym wniesieniem sprzeciwu od nakazu zapłaty, sąd oceni zasadność wniosku, biorąc pod uwagę okoliczności sprawy, prawidłowe działanie sądu jest konieczne, aby zapewnić prawo do obrony.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Odrzucenie spadku kolejność dziedziczenia » | |
library_books Czy rozwód kościelny jest możliwy? » | |
library_books Domek na narzędzia » |
|