Czy jeśli rodzice mają długi to mogą one przejść na mnie?
| forum | Forum » Pytania prawnicze | |
| flag | Data pytania: | 2021-09-24 14:44:40 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 07:06:22 |
Rodzice podjęli głupie decyzje i wpadli w ogromne długi. Zastanawiam się czy ja jako córka, jeśli mam już swoją rodzinę i nie mieszkam z nimi od 5 lat, moge być obciążona nimi, jeśli na przykład nie uda im się spłacić?
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Córka nie jest automatycznie odpowiedzialna za długi rodziców tylko z pokrewieństwa, jej niezależne życie nie generuje zobowiązań, jednakże kluczowe jest kategoryczne unikanie podpisywania dokumentów związanych z ich zadłużeniem, jak poręczenia, by nie ponieść osobistej odpowiedzialności finansowej. W przypadku śmierci rodziców, najskuteczniejszym rozwiązaniem jest odrzucenie spadku w ciągu sześciu miesięcy od dowiedzenia się o nim, co całkowicie chroni przed przejęciem długów, alternatywnie możliwe jest przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza, ograniczające odpowiedzialność do wartości aktywów. Zaleca się pilną konsultację z prawnikiem, by zabezpieczyć majątek osobisty przed roszczeniami.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Córka nie jest automatycznie odpowiedzialna za długi rodziców tylko z pokrewieństwa, jej niezależne życie nie generuje zobowiązań, jednakże kluczowe jest kategoryczne unikanie podpisywania dokumentów związanych z ich zadłużeniem, jak poręczenia, by nie ponieść osobistej odpowiedzialności finansowej. W przypadku śmierci rodziców, najskuteczniejszym rozwiązaniem jest odrzucenie spadku w ciągu sześciu miesięcy od dowiedzenia się o nim, co całkowicie chroni przed przejęciem długów, alternatywnie możliwe jest przyjęcie spadku z dobrodziejstwem inwentarza, ograniczające odpowiedzialność do wartości aktywów. Zaleca się pilną konsultację z prawnikiem, by zabezpieczyć majątek osobisty przed roszczeniami.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
0/0-0 | ||
| library_books Jak odlesić działkę? » | |
| library_books Dostałam pozew rozowody » | |
| library_books Czyje dziecko? » |
|