Zachowek w przypadku spadku

Pytanie na forumODP
Zachowek w przypadku spadku
forumForum » Pytania prawnicze
flagData pytania:2022-01-19 11:14:13
flagAktualizacja:2025-09-09 07:13:22
ID: 6581f021203d0

Nie wiem w jakim czasie mogę dochodzić swoich praw dotyczących spadku. Zostałem w testamencie całkowicie pominięty. Brat otrzymał wszystko. życzliwi podpowiadają o zachówku. Nie znam takiego terminu. Może ktoś z Was przechodził podobne zdarzenie to proszę o podpowiedź.

Porada

W przypadku pominięcia w testamencie i otrzymania całego spadku przez brata, istnieje możliwość dochodzenia zachowku, roszczenia pieniężnego przysługującego pominiętym spadkobiercom ustawowym, termin na wystąpienie z takim roszczeniem wynosi pięć lat od ogłoszenia testamentu, warto więc jak najszybciej skonsultować się z prawnikiem specjalizującym się w prawie spadkowym, aby ocenić zasadność roszczenia i podjąć odpowiednie kroki prawne, niezależnie od upływu czasu od śmierci spadkodawcy, kluczowe jest ustalenie daty ogłoszenia testamentu, od której liczy się bieg terminu przedawnienia roszczenia o zachowek, brak wiedzy o zachowku nie zwalnia z konieczności dochodzenia swoich praw w terminie, dlatego szybka reakcja i profesjonalna pomoc prawna są niezwykle istotne.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close