Domek na narzędzia

Pytanie na forumODP
Domek na narzędzia
forumForum » Pytania prawnicze
flagData pytania:2021-10-01 13:11:10
flagAktualizacja:2025-09-09 07:09:22
ID: 6581f01eedc25

Jestem właścicielem niedużego ogródka (ROD). Czy mogę zbudować tam domek do przechowywania sprzętu ogrodniczego i narzędzi? Czy muszę ubiegać się o jakiekolwiek pozwolenie? W domku nikt by nie mieszkał. Służyłby on wyłącznie do wspomnianego celu. Nie uśmiecha mi się wożenie np. Kosiarki za każdym razem na działkę, a nie mam gdzie jej tam zostawić – boję się ewentualnej kradzieży, no i wiadomo, warunków atmosferycznych.

Porada

Konieczne jest zapoznanie się z regulaminem ROD, ponieważ zawiera on szczegółowe wytyczne dotyczące dopuszczalnych obiektów, ich wymiarów i lokalizacji, warto sprawdzić miejscowy plan zagospodarowania przestrzennego, który może wprowadzać dodatkowe ograniczenia budowlane na terenie ogródków działkowych, należy zweryfikować, czy domek nie przekroczy dopuszczalnej powierzchni zabudowy określonej w regulaminie ROD, w przypadku wątpliwości, skonsultowanie się z zarządem ROD jest wskazane, pozwoli to uniknąć potencjalnych sporów i konieczności rozbiórki, ponadto, warto rozważyć zgłoszenie planowanej budowy, nawet jeśli regulamin ROD tego nie wymaga, dla pewności prawnej i uniknięcia przyszłych problemów, można też skonsultować się z prawnikiem specjalizującym się w prawie budowlanym lub prawem związanym z ROD, by uzyskać indywidualną poradę.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close