Jak doceniać teraźniejszość?

forum | Forum » Pytania psychologiczne | |
flag | Data pytania: | 2021-10-18 20:26:49 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 07:19:23 |
Mam trudności z tym, aby cieszyć się z tego, co jest tu i teraz. Za bardzo wybiegam w przyszłość, przez co umykają mi naprawdę fajne chwile. Nie umiem się jednak na tym skupić, ponieważ ciągle planuje nowe rzeczy do przodu. Co mam zrobić, aby to zmienić??
Aby doceniać teraźniejszość, spróbuj praktykować uważność, czyli mindfulness, skup się na doznaniach zmysłowych, zauważaj piękno w otaczającym świecie, poświęć chwilę na obserwację natury, celebruj małe radości dnia codziennego, doceń smak ulubionej kawy, zapach kwiatów, ciepło słońca na skórze, to pomoże ci zakotwiczyć się w "tu i teraz", planuj przyszłość, ale wyznaczaj konkretny czas na to, aby nie wypełniała ona każdej chwili, prowadź dziennik wdzięczności, zapisuj codzienne pozytywne doświadczenia, ogranicz myślenie o przyszłości do konkretnych momentów, znajdź hobby, które pochłonie twoją uwagę całkowicie, zaangażuj się w aktywność fizyczną, która odciągnie myśli od planowania, rozważ konsultację z psychologiem, aby przepracować przyczyny trudności z docenianiem chwili obecnej.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Dobry psychiatra w Częstochowie » | |
library_books Walka z nerwicą » | |
library_books Jak przekonać mamę, że jestem odpowiedzialna? » |
|