Odszkodowanie za zalanie

forum | Forum » Pytania prawnicze | |
flag | Data pytania: | 2022-02-17 14:02:08 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 07:11:33 |
Mieszkam w bloku czteropiętrowym na drugim piętrze, ale mam nad sobą sąsiada, który czasem zabawia się w stylu Pawła i Gawła. Przy trzecim zalaniu, ponieważ przy pierwszych dwóch zalaniach koszty pokryłem ze swojej polisy, postanowiłem skorzystać z polisy sąsiada lub polisy budynku. Co Wy radzicie/
W zaistniałej sytuacji, po trzecim zalaniu mieszkania, należy rozważyć kilka ścieżek działania, przede wszystkim należy udokumentować szkodę, sporządzając szczegółowy protokół zalania, zawierający datę, zakres uszkodzeń i ewentualne zdjęcia, następnie należy zgłosić szkodę zarówno do ubezpieczyciela sąsiada, który jest sprawcą zalania, jak i do ubezpieczyciela budynku, ponieważ odpowiedzialność może spoczywać na obu podmiotach, w przypadku odmowy wypłaty odszkodowania przez ubezpieczycieli, warto rozważyć skorzystanie z pomocy prawnika specjalizującego się w odszkodowaniach, który pomoże w analizie sprawy i ewentualnym dochodzeniu roszczeń na drodze sądowej, istotne jest także zebranie wszelkich dowodów, potwierdzających fakt zalania i poniesione szkody, co zwiększy szansę na uzyskanie należnego odszkodowania.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Odszkodowanie po śmierci babci » | |
library_books Problem z chwilówką » | |
library_books Stłuczka, czyja wina? » |
|