Odszkodowanie za zalanie

Pytanie na forumODP
Odszkodowanie za zalanie
forumForum » Pytania prawnicze
flagData pytania:2022-02-17 14:02:08
flagAktualizacja:2025-09-09 07:11:33
ID: 6581f0218f76c

Mieszkam w bloku czteropiętrowym na drugim piętrze, ale mam nad sobą sąsiada, który czasem zabawia się w stylu Pawła i Gawła. Przy trzecim zalaniu, ponieważ przy pierwszych dwóch zalaniach koszty pokryłem ze swojej polisy, postanowiłem skorzystać z polisy sąsiada lub polisy budynku. Co Wy radzicie/

Porada

W zaistniałej sytuacji, po trzecim zalaniu mieszkania, należy rozważyć kilka ścieżek działania, przede wszystkim należy udokumentować szkodę, sporządzając szczegółowy protokół zalania, zawierający datę, zakres uszkodzeń i ewentualne zdjęcia, następnie należy zgłosić szkodę zarówno do ubezpieczyciela sąsiada, który jest sprawcą zalania, jak i do ubezpieczyciela budynku, ponieważ odpowiedzialność może spoczywać na obu podmiotach, w przypadku odmowy wypłaty odszkodowania przez ubezpieczycieli, warto rozważyć skorzystanie z pomocy prawnika specjalizującego się w odszkodowaniach, który pomoże w analizie sprawy i ewentualnym dochodzeniu roszczeń na drodze sądowej, istotne jest także zebranie wszelkich dowodów, potwierdzających fakt zalania i poniesione szkody, co zwiększy szansę na uzyskanie należnego odszkodowania.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close