Przedawnienie w umowach leasingowych

Pytanie na forumODP
Przedawnienie w umowach leasingowych
forumForum » Pytania prawnicze
flagData pytania:2022-02-08 11:18:45
flagAktualizacja:2025-09-09 07:12:22
ID: 6581f02163de3

Mam zawarte umowy z Europejskim Funduszem Leasingowym we Wrocławiu. Po jakim czasie umowa staje się przedawniona i czy w ogóle takie przedawnienia może mieć miejsce? Jestem w sporze z ww. I z uwagi na brak z mojej strony prawnika nie wiem jak się poruszać w tej materii. Może po gierkowsku, pomożecie?

Porada

W celu rozwiązania problemu przedawnienia roszczeń wynikających z umów leasingowych zawartych z Europejskim Funduszem Leasingowym, należy szczegółowo przeanalizować treść zawartych umów, w szczególności klauzule dotyczące terminów płatności i ewentualnych kar umownych, istotne jest również ustalenie daty powstania wymagalności poszczególnych roszczeń, bowiem to od niej biegnie termin przedawnienia, konieczne jest zweryfikowanie, czy w trakcie trwania umowy nie doszło do zdarzeń przerywających bieg przedawnienia, takich jak uznanie długu, wszczęcie postępowania egzekucyjnego czy zawarcie ugody, warto rozważyć skorzystanie z pomocy prawnika specjalizującego się w prawie cywilnym i gospodarczym, który pomoże w interpretacji umów, ocenie szans na sukces w sporze z EFL i opracowaniu strategii działania, analiza dokumentacji oraz wsparcie prawne pozwolą na skuteczne poruszanie się w tej skomplikowanej materii.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close