Przedawnienie w umowach leasingowych

forum | Forum » Pytania prawnicze | |
flag | Data pytania: | 2022-02-08 11:18:45 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 07:12:22 |
Mam zawarte umowy z Europejskim Funduszem Leasingowym we Wrocławiu. Po jakim czasie umowa staje się przedawniona i czy w ogóle takie przedawnienia może mieć miejsce? Jestem w sporze z ww. I z uwagi na brak z mojej strony prawnika nie wiem jak się poruszać w tej materii. Może po gierkowsku, pomożecie?
W celu rozwiązania problemu przedawnienia roszczeń wynikających z umów leasingowych zawartych z Europejskim Funduszem Leasingowym, należy szczegółowo przeanalizować treść zawartych umów, w szczególności klauzule dotyczące terminów płatności i ewentualnych kar umownych, istotne jest również ustalenie daty powstania wymagalności poszczególnych roszczeń, bowiem to od niej biegnie termin przedawnienia, konieczne jest zweryfikowanie, czy w trakcie trwania umowy nie doszło do zdarzeń przerywających bieg przedawnienia, takich jak uznanie długu, wszczęcie postępowania egzekucyjnego czy zawarcie ugody, warto rozważyć skorzystanie z pomocy prawnika specjalizującego się w prawie cywilnym i gospodarczym, który pomoże w interpretacji umów, ocenie szans na sukces w sporze z EFL i opracowaniu strategii działania, analiza dokumentacji oraz wsparcie prawne pozwolą na skuteczne poruszanie się w tej skomplikowanej materii.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Mobbing w pracy, gdzie zgłosić? » | |
library_books Jak założyć fundację? » | |
library_books Brak zapłaty z wystawioną notę » |
|