Jak odejść od alkoholika?

Pytanie na forumODP
Jak odejść od alkoholika?
forumForum » Pytania psychologiczne
flagData pytania:2021-11-27 16:03:11
flagAktualizacja:2025-09-09 07:20:23
ID: 6581f02099d62

Mam dwójkę dzieci jedno ma 6 lat a drugie 11. Moje małżeństwo na początku było udane, ale z czasem mąż zaczął pić aż stał się alkoholikiem. Zaczyna być coraz bardziej agresywny i wydaje wszystkie oszczędzone pieniądze, nie mam już na to siły. Boje się o siebie i dzieci, jak mam od niego odejść?

Porada

Proponowanym rozwiązaniem jest stworzenie szczegółowego planu odejścia, którego absolutnym priorytetem musi być bezpieczeństwo pani oraz dzieci, dlatego należy w tajemnicy przed mężem zgromadzić najważniejsze dokumenty i ewentualne oszczędności. Kluczowe będzie znalezienie wsparcia u zaufanych osób z rodziny lub przyjaciół, którzy mogą zaoferować tymczasowe schronienie, oraz skonsultowanie się ze specjalistą w celu uzyskania pomocy psychologicznej i prawnej, co da siłę do działania. Działanie w oparciu o przemyślaną strategię zwiększy szansę na bezpieczne i skuteczne opuszczenie toksycznego środowiska.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close