Jak sobie poradzić ze śmiercią męża?

Pytanie na forumODP
Jak sobie poradzić ze śmiercią męża?
forumForum » Pytania psychologiczne
flagData pytania:2021-10-25 15:55:36
flagAktualizacja:2025-09-09 07:21:23
ID: 6581f01fca194

8 miesięcy zginął mój mąż. Zostałam sama z 15 - letnim synem. Bardzo za nim tęsknie każdego dnia. Nie jestem w stanie myśleć o niczym innym, jak tylko o nim. Ciągle przychodzi do mnie we śnie, widzę go na każdym kroku. Chciałabym jednak zacząć znów żyć normalnie, dla syna. Jak mam pozbyć się tych myśli?

Porada

Żałoba to trudny proces, wymagający czasu i akceptacji, dlatego warto rozważyć wsparcie psychoterapeuty, specjalisty w radzeniu sobie ze stratą, który pomoże przepracować emocje, ustalić realistyczne cele, krok po kroku odzyskać równowagę, skoncentrować się na przyszłości, pamiętając jednocześnie o mężu, ważne jest również otwarte rozmawianie o uczuciach z synem, dzielenie się wspomnieniami, tworzenie przestrzeni dla wzajemnego wsparcia, uczestniczenie w grupach wsparcia dla osób w żałobie, gdzie można spotkać osoby z podobnymi doświadczeniami, zrozumieć, że żałoba jest naturalna, a proces powrotu do normalności wymaga czasu, cierpliwości, troski o siebie, warto zadbać o zdrowie fizyczne, regularny sen, zbilansowaną dietę, aktywność fizyczną, co wpłynie pozytywnie na samopoczucie psychiczne.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close