Jak wytłumaczyć nastolatkowi, że internet to nie wszystko

Pytanie na forumODP
Jak wytłumaczyć nastolatkowi, że internet to nie wszystko
forumForum » Pytania psychologiczne
flagData pytania:2022-01-25 15:18:04
flagAktualizacja:2025-09-09 07:21:23
ID: 6581f021327bd

Od pewnego czasu mam kłopot w komunikacji z czternastoletnim synem. Większość czasu spędza przy komputerze i jest to jego głównym zajęciem na co dzień. Próbuję go od tego siedzenia przed ekranem odciągnąć. Proponuję basen i inne zajęcia sportowe, ale jest to wszystko na siłę. Co robić?

Porada

Proponujemy zmianę strategii, skupiając się na zrozumieniu cyfrowego świata nastolatka, zamiast na siłowym odciąganiu go od komputera. Warto okazać autentyczne zainteresowanie jego pasjami online, pytając o gry czy oglądane treści, co może otworzyć drogę do dialogu. Zamiast narzucać własne pomysły, można poszukać aktywności łączącej jego wirtualne hobby z rzeczywistością, na przykład wydarzenia dla fanów gier. Kluczowe jest wspólne ustalenie jasnych zasad dotyczących czasu przed ekranem, a nie jednostronne zakazy.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Lista najlepszych odpowiedziOceń
Zabrać internet i telefon i komputrok. Niech się weźmie za siebie. Szybko polubi sport jak nie będzie miał innych "rozrywek" takich jak telefony, komputery i konsole. Ja nie miałem i żyję i mam się lepiej od rówieśników ze skrzywionymi kręgosłupami, nieogarniającymi życia i uzależnionymi od internetu i gier. Pozdrawiam.
Ocena: 0
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close