Mąż zachowuje się jak mój ojciec

Pytanie na forumODP
Mąż zachowuje się jak mój ojciec
forumForum » Pytania psychologiczne
flagData pytania:2021-12-15 09:23:18
flagAktualizacja:2025-09-09 07:23:14

Pytanie użytkownika

Nie miałam najłatwiejszego dzieciństwa. Ojciec był bardzo surowy i wymagający. Musiałam robić wszystko tak, jak on chce. Dlatego szybko uciekłam z domu Myślałam, że znalazłam idealnego mężczyznę, ale po dwóch latach małżeństwa okazało się, że mąż zachowuje się tak jak mój ojciec. Ma być tak jak on chce. Jak z nim rozmawiać? Czy da się to zmienić?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.

Porada experta

Konieczne jest podjęcie otwartej i szczerej rozmowy z mężem, wyrażenie swoich uczuć i obaw, wskazanie konkretnych zachowań, które przypominają relację z ojcem, omówienie wpływu tych zachowań na samopoczucie i małżeństwo, warto poszukać kompromisów i wspólnie ustalić zasady funkcjonowania, można rozważyć terapię małżeńską, aby uzyskać pomoc w komunikacji i rozwiązaniu problemów, istotne jest zrozumienie, że zmiana wymaga czasu i wysiłku z obu stron, skupienie się na budowaniu partnerskiej relacji opartej na szacunku i wzajemnym zrozumieniu, unikanie oskarżeń i krytyki, próba empatii i zrozumienia perspektywy męża, dbanie o własne granice i potrzeby, asertywne komunikowanie swoich oczekiwań, to klucz do poprawy sytuacji.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.

Porada

Konieczne jest podjęcie otwartej i szczerej rozmowy z mężem, wyrażenie swoich uczuć i obaw, wskazanie konkretnych zachowań, które przypominają relację z ojcem, omówienie wpływu tych zachowań na samopoczucie i małżeństwo, warto poszukać kompromisów i wspólnie ustalić zasady funkcjonowania, można rozważyć terapię małżeńską, aby uzyskać pomoc w komunikacji i rozwiązaniu problemów, istotne jest zrozumienie, że zmiana wymaga czasu i wysiłku z obu stron, skupienie się na budowaniu partnerskiej relacji opartej na szacunku i wzajemnym zrozumieniu, unikanie oskarżeń i krytyki, próba empatii i zrozumienia perspektywy męża, dbanie o własne granice i potrzeby, asertywne komunikowanie swoich oczekiwań, to klucz do poprawy sytuacji.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
0/0-0