Moje dziecko jest uzależnione od komputera, co robić?

Pytanie na forumODP
Moje dziecko jest uzależnione od komputera, co robić?
forumForum » Pytania psychologiczne
flagData pytania:2021-09-22 16:24:38
flagAktualizacja:2025-09-09 07:23:24
ID: 6581f01e9c6c2

Niestety widzę, że mój syn jest uzależniony od komputera, siedzi całymi godzinami i nie da się go od niego oderwać. Jak proszę, żeby wyszedł na dwór to w ogóle mnie nie słucha i staje się bardzo nerwowy. Bardzo mnie to martwi, co mam robić?

Porada

W obliczu uzależnienia syna od komputera, kluczowe jest natychmiastowe wprowadzenie jasnych zasad dotyczących czasu spędzanego przed ekranem, konsekwentnie je egzekwując, co wymaga stanowczości. Równocześnie, aktywnie proponuj dziecku atrakcyjne alternatywy, jak aktywności fizyczne, nowe pasje, by odciągnąć go od wirtualnego świata. Niezbędne jest wsparcie psychologa dziecięcego lub terapeuty uzależnień, który pomoże zrozumieć problem, opracować plan działania i wesprze rodzinę. Ważne są spokój, otwarta komunikacja i cierpliwość, gdyż proces ten wymaga czasu i zaangażowania.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Lista najlepszych odpowiedziOceń
Zabrać komputer i po sprawie :)
Ocena: 0
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close