Moje dziecko jest uzależnione od komputera, co robić?

Pytanie na forumODP
Moje dziecko jest uzależnione od komputera, co robić?
forumForum » Pytania psychologiczne
flagData pytania:2021-09-22 16:24:38
flagAktualizacja:2025-09-09 07:23:24

Pytanie użytkownika

Niestety widzę, że mój syn jest uzależniony od komputera, siedzi całymi godzinami i nie da się go od niego oderwać. Jak proszę żeby wyszedł na dwór to w ogóle mnie nie słucha i staje się bardzo nerwowy. Bardzo mnie to martwi, co mam robić?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.

Porada experta

W obliczu uzależnienia syna od komputera, kluczowe jest natychmiastowe wprowadzenie jasnych zasad dotyczących czasu spędzanego przed ekranem, konsekwentnie je egzekwując, co wymaga stanowczości. Równocześnie, aktywnie proponuj dziecku atrakcyjne alternatywy, jak aktywności fizyczne, nowe pasje, by odciągnąć go od wirtualnego świata. Niezbędne jest wsparcie psychologa dziecięcego lub terapeuty uzależnień, który pomoże zrozumieć problem, opracować plan działania i wesprze rodzinę. Ważne są spokój, otwarta komunikacja i cierpliwość, gdyż proces ten wymaga czasu i zaangażowania.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.

Porada

W obliczu uzależnienia syna od komputera, kluczowe jest natychmiastowe wprowadzenie jasnych zasad dotyczących czasu spędzanego przed ekranem, konsekwentnie je egzekwując, co wymaga stanowczości. Równocześnie, aktywnie proponuj dziecku atrakcyjne alternatywy, jak aktywności fizyczne, nowe pasje, by odciągnąć go od wirtualnego świata. Niezbędne jest wsparcie psychologa dziecięcego lub terapeuty uzależnień, który pomoże zrozumieć problem, opracować plan działania i wesprze rodzinę. Ważne są spokój, otwarta komunikacja i cierpliwość, gdyż proces ten wymaga czasu i zaangażowania.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Lista najlepszych odpowiedziOceń
Zabrać komputer i po sprawie :)
Ilość ocen: 0
0/0-0