Problem z uzależnieniem

Pytanie na forumODP
Problem z uzależnieniem
forumForum » Pytania psychologiczne
flagData pytania:2021-10-25 16:56:15
flagAktualizacja:2025-09-09 07:26:19
ID: 6581f01fcf9fe

Mam koleżankę, która ma problemy, m. In. Cierpi na alkoholizm. Z problemem, z przerwami boryka się od kilku lat. Chce z tego wyjść, ale nic w tym kierunku nie robi. Chcę delikatnie skłonić ją do wizyty u psychologa lub, aby zgłosiła się na terapie uzależnień. Jak mam to zrobić, aby nie poczuła się osaczona?

Porada

Kluczowe jest okazanie koleżance empatii i zrozumienia, delikatne zasugerowanie możliwości skorzystania z pomocy specjalisty, podkreślenie swoich obaw o jej zdrowie i samopoczucie, zaproponowanie wspólnego poszukania informacji o dostępnych formach terapii, zapewnienie o swoim wsparciu i gotowości towarzyszenia jej w pierwszych krokach, unikanie oceniania i krytykowania jej zachowań, skupienie się na pozytywnych aspektach jej życia i potencjale do zmiany, stopniowe i cierpliwe budowanie jej zaufania do psychologów i terapeutów uzależnień, przedstawienie korzyści płynących z terapii, takich jak poprawa zdrowia, relacji i jakości życia, zaoferowanie pomocy w znalezieniu odpowiedniego specjalisty lub ośrodka terapeutycznego, podkreślenie, że szukanie pomocy nie jest oznaką słabości, lecz odwagi i odpowiedzialności.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close