Problem z uzależnieniem

forum | Forum » Pytania psychologiczne | |
flag | Data pytania: | 2021-10-25 16:56:15 |
flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 07:26:19 |
Mam koleżankę, która ma problemy, m. In. Cierpi na alkoholizm. Z problemem, z przerwami boryka się od kilku lat. Chce z tego wyjść, ale nic w tym kierunku nie robi. Chcę delikatnie skłonić ją do wizyty u psychologa lub, aby zgłosiła się na terapie uzależnień. Jak mam to zrobić, aby nie poczuła się osaczona?
Kluczowe jest okazanie koleżance empatii i zrozumienia, delikatne zasugerowanie możliwości skorzystania z pomocy specjalisty, podkreślenie swoich obaw o jej zdrowie i samopoczucie, zaproponowanie wspólnego poszukania informacji o dostępnych formach terapii, zapewnienie o swoim wsparciu i gotowości towarzyszenia jej w pierwszych krokach, unikanie oceniania i krytykowania jej zachowań, skupienie się na pozytywnych aspektach jej życia i potencjale do zmiany, stopniowe i cierpliwe budowanie jej zaufania do psychologów i terapeutów uzależnień, przedstawienie korzyści płynących z terapii, takich jak poprawa zdrowia, relacji i jakości życia, zaoferowanie pomocy w znalezieniu odpowiedniego specjalisty lub ośrodka terapeutycznego, podkreślenie, że szukanie pomocy nie jest oznaką słabości, lecz odwagi i odpowiedzialności.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
library_books Wprowadzenie do kościoła » | |
library_books Rozmowa z teściową » | |
library_books Jak nie wpaść w alkoholizm? » |
|