Wstręt do jedzenia cebuli

Pytanie na forumODP
Wstręt do jedzenia cebuli
forumForum » Pytania psychologiczne
flagData pytania:2021-12-16 13:51:51
flagAktualizacja:2025-09-09 07:28:25
ID: 6581f02101e77

W pewnym czasie wmówiłem sobie, że nie lubię cebuli. Zrobiłem to tak mocno, iż stało się faktem. Na dzień dzisiejszy staje się to bardzo uciążliwe do tego stopnia, że czując na zębie lub podniebieniu skrawek cebuli mam odruch wymiotny. Nie wiem, jak nad tym zapanować? Może ktoś przechodził coś podobnego?

Porada

Problem wstrętu do cebuli wydaje się być silnie zakorzeniony w psychice, być może powstał na skutek autosugestii, co prowadzi do realnych reakcji fizjologicznych, takich jak odruch wymiotny, zatem warto rozważyć terapię behawioralną, która pomoże zmienić negatywne skojarzenia z cebulą, stopniowe oswajanie się z zapachem i smakiem cebuli może być pomocne, można zacząć od bardzo małych ilości w potrawach, eksperymentowanie z różnymi formami przygotowania cebuli, na przykład karmelizowaną lub pieczoną, może wpłynąć na zmianę percepcji smaku, techniki relaksacyjne, takie jak medytacja lub głębokie oddychanie, mogą pomóc w kontrolowaniu odruchu wymiotnego, konsultacja z psychologiem specjalizującym się w zaburzeniach odżywiania lub awersjach smakowych może być również bardzo pomocna.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
Nie udzielono jeszcze żadnej porady...
Jeśli znasz odpowiedź dodaj swoją poradę...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close