Opieka nad chorą babcią, czy zatrudnić opiekunkę?
| forum | Forum » Pytania psychologiczne | |
| flag | Data pytania: | 2021-09-25 17:52:27 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 07:25:24 |
Moja babcia jest chora i sparaliżowana, zajmuje się nią moja mama. Nigdy nie słyszałam żeby narzekała, ale widzę, że czasem już brakuje jej sił :( Myślę, że dobrym rozwiązaniem byłoby zatrudnienie jakiejś opiekunki do pomocy, ale mama nie chce w ogóle o tym słyszeć. Jak ją przekonać?
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Sytuacja jest trudna, mama poświęca się opiece nad chorą babcią, jednak widać u niej oznaki zmęczenia, co z czasem może negatywnie wpłynąć na jej zdrowie i samopoczucie, dlatego warto delikatnie porozmawiać z mamą o możliwości zatrudnienia opiekunki, podkreślając, że to nie oznacza braku miłości i troski, ale raczej realną pomoc i wsparcie, które pozwoli jej zachować siły i energię, dodatkowo można zaproponować okres próbny z opiekunką, aby mama mogła przekonać się, jak taka pomoc wygląda w praktyce i jakie korzyści przynosi, warto też zwrócić uwagę na korzyści dla babci, która zyska dodatkową osobę do towarzystwa i opieki, co wpłynie pozytywnie na jej samopoczucie i komfort życia, ważne jest aby mama poczuła się wysłuchana i zrozumiana, a decyzja o zatrudnieniu opiekunki była wspólną decyzją, podjętą z myślą o dobru wszystkich.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Sytuacja jest trudna, mama poświęca się opiece nad chorą babcią, jednak widać u niej oznaki zmęczenia, co z czasem może negatywnie wpłynąć na jej zdrowie i samopoczucie, dlatego warto delikatnie porozmawiać z mamą o możliwości zatrudnienia opiekunki, podkreślając, że to nie oznacza braku miłości i troski, ale raczej realną pomoc i wsparcie, które pozwoli jej zachować siły i energię, dodatkowo można zaproponować okres próbny z opiekunką, aby mama mogła przekonać się, jak taka pomoc wygląda w praktyce i jakie korzyści przynosi, warto też zwrócić uwagę na korzyści dla babci, która zyska dodatkową osobę do towarzystwa i opieki, co wpłynie pozytywnie na jej samopoczucie i komfort życia, ważne jest aby mama poczuła się wysłuchana i zrozumiana, a decyzja o zatrudnieniu opiekunki była wspólną decyzją, podjętą z myślą o dobru wszystkich.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
0/0-0 | ||
| library_books Lęk wysokości, jak walczyć? » | |
| library_books Dda forum » | |
| library_books Czy jestem pracoholiczką? » |
|