Zamknięta w sobie

Pytanie na forumODP
Zamknięta w sobie
forumForum » Pytania psychologiczne
flagData pytania:2021-11-07 10:46:29
flagAktualizacja:2025-09-09 07:28:25
Pytanie użytkownika

Wszyscy wkoło mówią mi, że jestem strasznie zamknięta w sobie i trudno ze mną nawiązać bliższy kontakt. Myślę, że mają rację, bo jakoś nie umiem się przełamać i otworzyć. Nie wiem zupełnie jak mogłabym to zmienić w sobie, blokuje mnie to...Czy ktoś coś poradzi?

Pytanie przesłane przez użytkownika.
Porady dostępne poniżej.
Porada experta

Rozumiejąc trudność w otwieraniu się, warto podjąć stopniowe kroki. Zacznij od małych interakcji, dzieląc się przemyśleniami z zaufanymi osobami, co zbuduje komfort. Ćwicz aktywne słuchanie, zadawanie pytań, to ułatwia kontakt, zmniejszając presję mówienia o sobie. Rozważ wsparcie psychologiczne, specjalista pomoże zidentyfikować źródło blokady, nauczyć technik radzenia sobie z lękiem, wzmocnić pewność siebie. Pamiętaj, proces otwierania się wymaga czasu, cierpliwości, akceptacji własnego tempa, celebruj każdy postęp. Dołączanie do grup o wspólnych zainteresowaniach stworzy naturalne środowisko do interakcji, ułatwiając przełamywanie barier, budowanie relacji, redukując poczucie izolacji.

Porada naszego najlepszego experta.
Rady innych użytkowników poniżej.
Porada

Rozumiejąc trudność w otwieraniu się, warto podjąć stopniowe kroki. Zacznij od małych interakcji, dzieląc się przemyśleniami z zaufanymi osobami, co zbuduje komfort. Ćwicz aktywne słuchanie, zadawanie pytań, to ułatwia kontakt, zmniejszając presję mówienia o sobie. Rozważ wsparcie psychologiczne, specjalista pomoże zidentyfikować źródło blokady, nauczyć technik radzenia sobie z lękiem, wzmocnić pewność siebie. Pamiętaj, proces otwierania się wymaga czasu, cierpliwości, akceptacji własnego tempa, celebruj każdy postęp. Dołączanie do grup o wspólnych zainteresowaniach stworzy naturalne środowisko do interakcji, ułatwiając przełamywanie barier, budowanie relacji, redukując poczucie izolacji.

Poradę wygenerowano automatycznie.
Pełna treść pytania powyżej.
  • Uwagi dodatkowe

Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.

Brak porad innych użytkowników...
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
cookie Cookies, zwane potocznie „ciasteczkami” wspierają prawidłowe funkcjonowanie stron internetowych, także tej lecz jeśli nie chcesz ich używać możesz wyłączyć je na swoim urzadzeniu... więcej »
Zamknij komunikat close