Czy alkoholik potrafi kochać?
| forum | Forum » Pytania sercowe | |
| flag | Data pytania: | 2021-11-23 19:35:06 |
| flag | Aktualizacja: | 2025-09-09 07:38:25 |
Spotykałam się rok z chłopakiem. Niestety w trakcie okazało się że lubi pić alkohol i prawdopodobnie jest już dość mocno uzależniony :( Mówił mi że mu zależy na mnie, ale mimo to w trakcie naszego spotykania się wciąż pił...Czy taki człowiek potrafi naprawdę kochać?
Pytanie przesłane przez użytkownika.Porady dostępne poniżej.
Osoba uzależniona od alkoholu może doświadczać autentycznych uczuć, jednak jej choroba sprawia, że priorytetem staje się nałóg, a nie relacja, co prowadzi do bolesnych sprzeczności między słowami a czynami. Deklaracje miłości mogą być szczere w danym momencie, ale kompulsywna potrzeba picia dominuje nad wolą i zdolnością do budowania zdrowego związku, spychając potrzeby partnera na dalszy plan. Kluczowe jest zrozumienie, że miłość bez podjęcia przez osobę uzależnioną realnej walki z nałogiem i terapii, nie jest w stanie stworzyć stabilnej i bezpiecznej przyszłości.
Porada naszego najlepszego experta.Rady innych użytkowników poniżej.
Osoba uzależniona od alkoholu może doświadczać autentycznych uczuć, jednak jej choroba sprawia, że priorytetem staje się nałóg, a nie relacja, co prowadzi do bolesnych sprzeczności między słowami a czynami. Deklaracje miłości mogą być szczere w danym momencie, ale kompulsywna potrzeba picia dominuje nad wolą i zdolnością do budowania zdrowego związku, spychając potrzeby partnera na dalszy plan. Kluczowe jest zrozumienie, że miłość bez podjęcia przez osobę uzależnioną realnej walki z nałogiem i terapii, nie jest w stanie stworzyć stabilnej i bezpiecznej przyszłości.
Poradę wygenerowano automatycznie.Pełna treść pytania powyżej.
|
Wszystkie porady zamieszczone w forach dyskusyjnych nie są poradami w rozumieniu formalno prawnym, a jedynie swobodnymi wypowiedziami użytkowników internetu. Tym samym przed podjęciem jakiejkolwiek decyzji nie należy opierać jej o wypowiedzi innych użytkowników, a skonsultować swoją decyzję z odpowiednim specjalistą w tym zakresie. Szczególnie już gdy dotyczy to aspektów: prawa, zdrowia, finansów i pokrewnych.
Jeśli masz lepsza odpowiedź dodaj ją...
| library_books Jak się odkochać w koledze? » | |
| library_books Związek z kobietą z dzieckiem » | |
| library_books Zakochałam się w koledze » |
|